2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Sütün 8 milyon tonu kayıt dışı

Uşak Ticaret Borsası Meclis Başkanı Dr. Yılmaz Başer hayvancılık sektörü ve süt üretimindeki sıkıntıları değerlendirdi.

Türkiye’deki üretimin yüzde 70’inin kayıt dışı olduğunu söyleyen Başer, AB sürecinde bu durumun süt üretiminde büyük bir düşüşe neden olacağını ifade etti.

Ticaret Borsası Meclis Başkanı Dr. Yılmaz Başer, Türkiye’nin yıllık süt üretiminin 12,5 milyon ton olduğunu ifade ederek, “Yurt dışında sütün yüzde 95’i modern tesislerde işlenirken Türkiye de üretilen sütün yüzde 13’ü modern tesislerde, yüzde 47’si büyük işletmelerde ve mandıralarda işleniyor.Geri kalan yüzde 40’lık kısmı ise sokak sütü olarak satışa sunuluyor”dedi.

Türkiye genelinde üretilen sütün sadece yüzde 30’unun kayıtlı olduğunu kaydeden Yılmaz Başer, “Kayıtlı olan süt miktarı 4 milyon tondur. Geri kalan 8 milyon ton kayıt dışı olarak üretiliyor. Avrupa Birliği müzakerelerinde kayıtlı süt esas alınacak. 8 milyon ton sütümüz üretim olarak kabul edilmeyeceği gibi bu kadar süt ise Avrupa Birliği’nden ithali istenecektir. Buda süt üretimimizdeki yanlış politikaları ortaya koymaktadır. AB ile süt üretimimizi karşılaştırırsak ülkemizde ineklerden alınan toplam süt verimi yılda 1,7 ton iken bu rakam Avrupa’da yılda 6 ton’u bulmaktadır. Ülkemizde kaçak et satışı hem ekonomimizi, hem hayvancılığa, hem de insan sağlığına ciddi zararlar vermektedir. Süt üreticileri birliklerinde belirlenen sütün fiyatı maalesef sudan daha ucuzdur. Bu durum daha fazla devam ederse ülkemizde ciddi oranda süt üretimi düşecek ve süt üretiminden ekmeğini kazanan birçok hayvancımız zor durumda kalacaktır”diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2009 Cumartesi 19:31:09
Güncelleme :14 Şubat 2009 Cumartesi 19:38:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?