2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Tabip Odası’ndan acil servis uyarısı

TABİP ODASI’NDAN VATANDAŞLARA ACİL SERVİS UYARISI

Uşak Tabip Odası Başkanı Dr. Zafer Aydın, aile hekimliği uygulaması nedeniyle Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde görev yapan doktor sayısının azaldığını ifade ederek acil vakalar dışında vatandaşların acil servise başvuru yapmamasını istediklerini söyledi.

Aile hekimliği uygulamasının 4 yıl önce Düzce’de uygulanmaya başladığını ve Uşak’ın da aralarında bulunduğu 34 ilde sistemin hayata geçirildiğini kaydeden Dr. Zafer Aydın, sistemden kaynaklanan sorunların aşılmasında vatandaşların duyarlılığının önemine değindi. Tabip Odası Toplantı Salonu’nda düzenlediği basın toplantıyla yaşanan sorunları dile getiren Zafer Aydın, “ Vatandaşlarımız rutin işlemler ve ilaç yazdırmak için acile başvurmayarak sağduyulu davransınlar ve hekimlerimize yardımcı olsunlar” dedi.

Aile hekimliği uygulamasına geçen illerdeki en büyük sıkıntının hastanelerin acil servislerinde yaşandığını öne süren Zafer Aydın, Uşak Devlet Hastanesi’nin bölge hastanesi konumunda olduğunu ifade ederek acil servisteki doktor sayısının azalması nedeniyle ciddi sorunların yaşandığını kaydetti. Uşak Devlet Hastanesi Acil Servis’te 12 doktorla verilmesi gereken hizmetin 6 doktorla verildiğini belirten Tabip Odası Başkanı Aydın, “Uşak Devlet Hastanesi bölge hastanesi konumunda olduğu için Uşak ili nüfusunun yanında, komşu illerin ilçelerinin de sağlık hizmetinin görüldüğü oldukça yoğun çalışan bir hastanedir. Bu ay itibarı ile Uşak Devlet Hastanesi acilinde en azından 12 hekimle verilmesi gereken hizmet, 6 hekimle verilmeye çalışılıyor. Bir memur ayda 160 saat mesai yaparken acildeki hekim arkadaşlarımız 280 saat çalışmak zorunda kalıyor. Hekim arkadaşlarımız, insanüstü bir gayret ve özveriyle çalışarak, Uşak halkına bu hizmeti en iyi şekilde sunmaya gayret ediyor. Günde ortalama 600-700 hastanın başvurduğu hastanemizde bir hekim 24 saatte 300-350 hastaya bakıyor. Bu rakamlarla sağlık hizmetinin ne kadar sağlıklı ve verimli olacağı tartışmaya açıktır. Bizim Uşak Tabip Odası olarak halkımızdan isteğimiz, en azından bu geçiş sürecindeki birkaç ay içersinde devlet hastanesi acil servisine başvurusunu azaltmasıdır. Acil’e başvuranlar mutlaka gerçek manada acil hastası olmalıdır. Acile başvuruyu azaltmak içinde vatandaşlarımız hastalık belirtilerini hissettikleri anda, rahatsızlıkları ve ağrıları dayanılmaz seviyelere gelmeden mesai saati içersinde sağlık kuruluşlarına başvurmalıdırlar. Mesai saati içinde aile hekimlerine, ya da hastane polikliniklerine başvurarak, tedavilerini yaptırmayan vatandaşlarımız, acil servislerde sıkıntı çekmek zorunda kalacaklardır”dedi.

 

İLAÇ YAZDIRMAK VE RUTİN İŞLEMLER İÇİN ACİLE BAŞVURMASINLAR

Bazı vatandaşların ilaç yazdırmak için dahi acil servise geldiğini de söyleyen Zafer Aydın şunları söyledi; “ Vatandaşlarımız, ilaç yazdırmak, yada rutin tahlillerini yaptırmak gibi talepler için acil servislere başvurmamalılar. Acil polikliniğine, gerçekten acil rahatsızlıklar için gidilirse, orada hizmet veren arkadaşlarımız sizlere gerekli müdahaleyi sağlıklı ortamlarda yapabilecektir. Aksi takdirde acil tanı ve müdahale gerektiren hastalarımıza yeterli zaman olmadığı için hayati tehlike arz eden mağduriyetlerin bile doğması kaçınılmazdır. Elbette ki; acile başvuru yapan her hasta, sadece başı ağrısa da acildir. Ama acilde görevli hekim arkadaşlarımız müdahale noktasında önceliği, kalp krizi geçiren bir hastaya yada trafik kazası geçirmiş travmalı bir hastaya vermek zorundadırlar. Acil önceliklerinin ortaya çıktığı bu gibi durumlarda vatandaşlarımızın daha anlayışlı davranması gerekir. Yani acile başvuran vatandaşlarımız bu gibi durumlarda biraz daha sağduyulu davranarak, sağlık ekiplerimize yardımcı olmalıdırlar. Tüm Uşaklılardan yaşanan bu süreçte sağlık çalışanları adına sabır ve anlayış istirham ediyoruz”

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2009 Çarşamba 10:37:00
Güncelleme :14 Ekim 2009 Çarşamba 11:16:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erhan erik IP: 188.3.154.xxx Tarih : 14.10.2009 20:23:40

bu ilin sağlık müdürü,müdür yard ,şube müdürü ne iş yapar acaba ?bunca geçen ilin yaşadıklarında ders alıp tedbir alamayacaklarsa! demekki uşak sağlığı allah a emanet.merak ediyorum bu süreçte acilde  bu yoğunluk nedeniyle  madur olan hatta hayatını kaybeden kişi varmıdır.açıklamaya bakılırsa cevap muhtemelen vardır.yazık çok yazık