2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Tarihi binalar restore ediliyor

Uşak İl Özel İdaresi, tarihi yapılan restore edilerek yeniden kazanılması amacıyla yürüttüğü çalışmaları hızlandırdı. 

Restorasyon çalışması yapılan tarihi binaları inceleyen İl Genel Meclisi üyeleri ile Vali Kayhan Kavas ve Genel Sekreter Servet Ecemiş, kentteki 150 tarihi yapının tescili yapıldığını ve bu yapıların tamamının restore edileceğini söylediler. Hisarkapı Uluyolu'nda bulunan tarihi Hasan Hilmi İlköğretim Okulu'nun restore edilmesi için finansman sağlayan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Servet Ecemiş, çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını söyledi. Tarihi binanın çatı ve cephe duvarlarının güçlendirilmesi, duvar taşlarının yenilenmesi ve temizlenmesi, ahşapların, elektrik tesisatının yapımı ve onarımı gibi çalışmaların tamamlandığını da söyleyen Ecemiş, zemin döşemelerinin tamamlanmasının ardından yapılacak çevre düzenlemesiyle birlikte bu tarihi okulun restorasyon çalışmalarının tamamlanacağını dile getirdi. Tarihi yapıların rölöve, restorasyon ve restitüsyon çalışmaları hakkında bilgi alan ve bazı yapıları inceleyen Vali Kayhan Kavas, tarihi yapılarak sahip çıkacaklarını söyledi. Uşak'ın kültürel açıdan çok zengin bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Vali Kavas, "Tarihi yapıların restorasyon ve onarımlarının yapılması için seferberlik başlattık. İlimizde restore edilmeyi bekleyen 150 tescilli tarihi ev, medrese ve okul var. İlk olarak tarihi Hasan Hilmi İlköğretim Okulu'nu restore ederek işe başladık. Bunun yanı sıra şimdi de Gediz Uluyolu üzerinde bulunan tarihi Zafer İlköğretim Okulu'nun da restorasyonuna başladık. İl Özel İdaresi olarak elimizdeki imkanlar doğrultusunda bu tür binaları restore edeceğiz. Ancak vatandaşlarımızın da bu konuya duyarlı olmaları gerekiyor. İçinde yaşadıkları veya sahibi oldukları tarihi binaları restore ettirerek Uşak tarihine sahip çıkmalarını istiyorum" dedi. 

Tarihi dokuyu gelecek yıllara taşımak amacıyla çalışma yaptıklarını dile getiren Uşak Valisi Kayhan Kavas, "Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılmış olan ve Osmanlı mimari özelliklerini taşıyan bu tarihi binalara Aybey,
Işık, Karaağaç ve Kurtuluş mahallelerinde rastlamak mümkündür. İlimizde bulunan tescilli tarihi binaların çoğu harap durumdadır. Bunlar tekrar eski yapısına getirilmeyi beklemektedir. Ancak; yaklaşık 150 evin restorasyonunun maliyetinin tamamının il özel idaresi bütçesinden karşılanması mümkün olamayacağından bina sahiplerinin de tarihine sahip çıkma düşüncesinde olması gerekir. Bu doğrultuda Uşak Valiliği olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız.Uşak,kültür hayatındaki eski yerini alacaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2007 Perşembe 15:48:30
Güncelleme :11 Ekim 2007 Perşembe 15:52:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?