2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Tiryakilikte dünya 5'incisiyiz

Sigara ile Savaş Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, sigara içme yasağının kapsamının genişletilmesi ile ilgili yasanın başarılı olacağını söyledi. Yasağı destekleyenlerin oranının yüzde 83 olduğunu iddia eden Kural, Türkiye’nin sigaraya yıllık 9,5 milyar dolar para ödediğini söyledi.

Atatürk Kültür Merkezi’nde belediye personeline yönelik sigaranın zararları ile ilgili düzenlenen bir panelde konuşan Prof. Dr. Orhan Kural, sigara yasağının kapsamının genişletilmesi ile ilgili yasada emeği geçenlere teşekkür etti. Ünlü sanatçı Sezen Aksu’nun yıllarca sigara reklamı yaptığını iddia eden Prof. Dr. Orhan Kural, “Sezen Aksu benden önce ölürse cenazesine gidip en ön safta duracağım.İmam nasıl bilirdiniz diye sorunca kötü bilirdim diye cevap vereceğim”dedi.

Sigara ile Savaş Vakfı’nda 30 yıl mücadele ettiklerini ve sonunda hayal ettikleri yasanın çıktığını belirten Kural, “Bazı şımarık köşe yazarları bu sigara yasağını eleştirmeyi bıraksınlar. Bu yasağı en fazla kanser ilacı satan firmalar eleştiriyor. Araştırmalara göre Türkiye’de yasağı destekleyenlerin oranı yüzde 83’tür. Vakıf olarak biz sigaraya ulaşmanın zorlaştırılmasını istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Türkiye olarak sadece ABD’li sigara firmalarına yılda 9,5 milyar dolar para ödüyoruz. Bu para ile ülkemizdeki yoksul insanları doyurabilir, eğitimin kalitesini arttırabiliriz. Bu çok ciddi bir rakam. Dünyada en fazla sigara içen ilk 5 ülkeden biriyiz. İnsanımızı geleceğimiz için bu kötü alışkanlıktan uzak tutmak zorundayız. Sigara yasağı ile kahvehanelerin kapanacağı iddia ediliyor. Ben buna katılmıyorum çünkü kahvehaneler sigara içmeyenleri kazanacaklar”dedi.

“BELEDİYELERİN HALKI EĞLENDİRME GİBİ BİR GÖREVİ YOK”
Prof. Dr. Orhan Kural panelde Türkiye’deki kaynak israfına ve çevre sorununa da dikkat çekerek şunları ;Türkiye’de özellikle İstanbul’da ciddi bir israf söz konusu. İstanbul’da günde 13 milyon ekmek üretiliyor bu ekmeğin 3 milyonu çöpe gidiyor. Yazıktır, günahtır. Ne geleneğimizde ne de dinimizde israfın yeri yoktur. Bu israfı önlemek zorundayız. Çöpe attığımız bu ekmekleri yoksullara dağıtsak Türkiye’de aç insanımız kalmaz. Bu konuda da ciddi bir mücadele veriyoruz. Belediyeler çevre yatırımlarına dikkat etmelidir. Her belediye katı atık ve evsel atık su arıtma tesisi kurmalıdır. Ben belediyelerin yaz aylarında festival düzenleyip 90-60-90 ölçülerindeki sanatçılarla konser düzenlemesine karşıyım. Profesyonel futbol takımlarının da belediyeler tarafından desteklenmemesi gerekiyor. Şımarık yabancı futbolculara verilen büyük paralarla ciddi çevre yatırımları yapılabilir. Belediyelerin halkı eğlendirme gibi bir görevi yoktur. Halkı eğlendireceklerine çevre sorunlarına el atsınlar hayvan barınakları inşa etsinler. Hayatım boyunca bu konularla mücadele etmeye çalıştım. 200 ülkeyi gezdim. 81 ilde konferansla düzenledim. Ömrüm yettiğince de halkı bilgilendirmeye devam edeceğim”

iha
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2009 Çarşamba 16:02:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?