2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Tülbent pazarını da Çinliler kaptı

Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sadettin Öztürk, aylık 2 milyon metre tülbent sattıklarını ifade ederek Çin’den gelen ucuz tülbentler nedeniyle pazarı kaybetme tehlikesi yaşadıklarını söyledi.

Uşak’ta üretilen tülbentlerin İstanbul’a satıldığını son dönemlerde Çin ve Hindistan’dan gelen ucuz tülbentler nedeniyle pazarı kaybetme riski yaşadıklarını belirten Öztürk, önlem alınmaması halinde yaklaşık 3 bin kişinin zora gireceğini kaydetti. Uşak’ta 320 adet dokumacı olduğunu ve bu işletmelerde toplam 650 kişinin istihdam edildiğini dile getiren Sadettin Öztürk, “Sorunun çözümü için milletvekillerimizden destek bekliyoruz” dedi.

Çin ve Hindistan’ın son dönemlerde ürün kalitesini arttırdığını müşterilerin ucuz olduğu için Çin mallarına rağbet göstermeye başladığını anlatan Sadettin Öztürk, “ Ayda yaklaşık 2 milyon metre tülbenti İstanbul pazarına satıyoruz. Çin ve Hindistan’dan eski dönemlerde İstanbul pazarına aylık 500 bin metre tülbent geliyordu. Bu durum bizi fazla etkilemiyordu ve gelen tülbentlerin kalitesi düşüktü. Ancak son aylarda Çin’den gelen tülbent miktarı ve ürün kalitesi arttı. Ürün sattığımız müşteriler daha ucuz olduğu için Çin mallarına rağbet gösteriyor. Bu da bizi zor durumda bırakıyor. Türkiye’nin tülbent üretiminde lokomotif il durumundayız. Ancak bu sorunun aşılamaması Uşak’taki tülbent üretimini olumsuz etkiler”dedi.

Uşak’taki dokumacılık sektörünün son yıllarda küçüldüğünü daralan sektörü canlandırmak amacıyla AB projesi hazırlayarak çalışmalara başladıklarını da anlatan Öztürk, “ Birlik olarak kadın girişimciliği projesinde de önemli başarılar elde ettik. Dokumacılığı ayakta tutmak ve sektörü canlandırmak için de proje yürütüyoruz. Bu girişimlerimiz pazarı kaybettiğimizde hiçbir önem taşımaz. Yaklaşık 5 yıl önce ilimizde sektörde 3 bin kişi istihdam ediliyordu ve dolaylı olarak 10 bin kişi dokumacılıktan ekmeğini çıkartıyordu. Son yıllarda bu rakam 650’ye düştü. Yaklaşık iki bin olan işletme sayısı da 320’ye düştü. Önlem alınmazsa pazarımızı kaybederiz ve istihdam edilen insanlarda işsiz kalır.Bu konuda Uşak Milletvekillerinden destek bekliyoruz”diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2009 Salı 14:49:43
Güncelleme :9 Haziran 2009 Salı 15:00:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?