2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Tütün Koordinasyon Kurulu oluşturuldu

Uşak'ta, 'Ulusal Tütün Kontrol Programı' kapsamında Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy başkanlığında "Tütün Kontrol Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. Kurul, öğrencilerin sigara içmesini önlemek ve sigarayla mücadele etmek amacıyla başlattığı çalışmalar kapsamında okul müdürleri ve öğretmenlerin katıldığı bir toplantı düzenledi. 

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda Tütün Kontrol Koordinasyon Kurulu'nun yapacağı çalışmalar ve alınan kararların uygulaması ile ilgili bilgi verilirken Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy, alınan kararların süreklilik kazanması gerektiğini ifade ederek, öğretmenlerden destek istedi. 

Sigara ve tütünün ciddi bir bağımlılık olduğunu dikkat çeken Aksoy, " Gençlerimizi bu kötü alışkanlıktan uzak tutmak zorundayız. Tütün ve sigara kullanmamanın bir övünç kaynağı olduğunu anlatmalıyız. Mücadelenin alınan kararlar ve yapılan toplantılarda kalması bir anlam ifade etmeyecektir. Sigarayla mücadelenin süreklilik kazanması son derece önemli. Gençlerimizi sigaradan uzak tutmak için kurumlar arasındaki iletişimin geliştirilmesi ve kurul olarak alınan kararların uygulanıp uygulanmadığını gözetmemiz şart. Bugün öğretmenlerimizi buraya akıl vermek için değil akıl almak için çağırdık. Her konuda olduğu gibi sigarayla mücadelede de valilikte yapılan toplantılarla sorun çözümlenmiyor. Sorunun çözümü için sahaya inmemiz gerekiyor. Hepinizi savaşta görev alan birer cephe komutanı gibi görüyoruz. Savaşlar merkezden kazanılmaz cephedeki komutanlar ve askerlerle kazanılır. Bu nedenle sizin yapacağınız mücadele gençlerimizin sigara alışkanlığından uzak tutulmasında önemli rol oynayacaktır" dedi. 

PASİF İÇİCİLERİN KANSERE YAKALANMA RİSKİ YÜZDE 40 

Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı ise, tütün kullanımının halk sağlığını tehdit eden küresel bir sorun olduğunu ifade ederek, Tütün tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın ölüme, hastalıklara ve sakatlıklara neden olduğu bilimsel bir gerçektir. Sigaradan aktif içici olarak etkilenenler dışında kapalı ortamlarda sigara dumanına maruz kalan milyonlarca insan var. Pasif içici olan bu insanlar kanser ve benzeri hastalıklara yakalanma riski yüzde 40 olarak ifade edilmektedir. Bakanlığımızca 2006-2010 yıllarını kapsayan "Ulusal Tütün Kontrol Programı" hazırlanmıştır. Bu programın temel hedefi 2010 yılına kadar ülkemizde 15 yaş üzerinde sigara içmeyenlerin oranının yüzde 80'in üzerine çıkartmaktır. 15 yaş altında ise yüzde 100'e yakın bir hedef ortaya konulmuştur. Ortaya konulan hedeflerin yakalanabilmesi amacıyla da oluşturulan koordinasyon kurullarınca sigaranın zararları ile mücadele ve kontrol faaliyetleri yürütülecektir" dedi. 

Koordinasyon Kurulu'nun aldığı kararların titizlikle uygulanması gerektiğinin de söyleyen Ali Taşçı, "İl Hıfzısıhha Meclisi kararı ile sigara ve diğer tütün mamüllerinin kontrolü koordinasyon kurulunca yürütülecek. İldeki tüm kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri bu kurula katılacak ve geniş katılımlı bir mücadele sağlanacak. Öncelikle kamu kurum ve kuruluşları ile kapalı mekanlarda sigara içilmesi yasaklanacak. Kapalı mekanlar ile kamu kuruluşlarında sigara içme yerleri ayarlanacak. 18 yaşlından küçüklere sigara satışı ile okul önleri ve çevresinde sigara satılmaması konusunda her türlü tedbir alınarak kararlı bir şekilde yürütülecek. Sigaranın sağlığa zararları, dumansız çalışma ortamının oluşturulmasının gereği ve önemi gibi konularda toplum bilincini arttırıcı panel, konferans ve çeşitli eğitimler sık aralıklarla gerçekleştirilecek" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2007 Perşembe 18:32:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?