2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Ulubey tarihinin en büyük yatırımı

Uşak'ın Ulubey İlçesi'nde sulu tarım yapılabilmesi amacıyla Belediye Başkanı Hüseyin Buğdaylı tarafından projelendirilen ve daha sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca onaylanan sulama projesi 2009 yılında hayata geçirilecek.

"Sulu Tarım Projesinin" ilçenin geleceği için büyük önem taşıdığını istihdam ve ekonomiye katkı sağlamasının yanı sıra yıllardır var olan göç sorununu da ortadan kaldıracağını ifade eden Belediye Başkanı Hüseyin Buğdaylı, çalışmaların Mart ayında başlayarak Temmuz ayında biteceğini kaydetti.

Devlet Su İşleri’nin (DSİ), bölgede zemin etüt çalışmalarını tamamladığını ve projenin toplam maliyetinin 2 milyon TL olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Hüseyin Buğdaylı, 2008 yılı için 500 bin TL ödenek ayrıldığını ve bu ödeneğin kendilerine ulaştığını söyledi.

Ulubey için büyük önem arz eden projenin istihdama da katkı sağlayacağını, ürün kalitesinin artarak yılda 2 hasat yapma imkanı bulacaklarını kaydeden Belediye Başkanı Hüseyin Buğdaylı, DSİ ekiplerinin projenin hayata geçirilmesi amacıyla 10 ayrı noktada zemin etüt çalışması yaptığını ifade etti.

DSİ'nin Türkiye'de sulama alanında uyguladığı ilk 'salyangoz pompa' projesi olduğunu belirten Hüseyin Buğdaylı, "Proje tamamlandığında Banaz Çayı'ndan saniyede 100 litre su çıkarılarak. Ulubey arazilerinin bin 620 dekarlık büyük bir kısmında sulama yapılacak. Proje ilçenin çehresini değiştirecektir. 3 kilometrelik kanal uzunluğuna sahip olacak tesiste, 4 ay sulu tarım yapılabilecek. Sulu tarım ile birlikte ekonomiye, istihdama ve ilçe tarımına büyük bir katkı sağlanacak. Tarımdan başka geçim kaynağı olmayan ilçemizin turizm potansiyeli de var. Sülümenli harabeleri ve kanyonları da Türk Turizmine kazandırmak istiyoruz. Sulama projesi ekonominin ve tarımın gelişmesinin yanı sıra yıllardır göç sorununu da çözecek. Yıllardır istihdam sahası olmadığı için gençlerimiz iş bulma umuduyla Uşak ve çevre illere göç ediyor. Bu nedenle ilçe nüfusu artmayıp sürekli düşüyor. Bu ilçemiz için en büyük sorun. Bu sorunu istihdam sahaları oluşturarak çözebileceğimizi düşünüyoruz. Sulu tarım projesi bu açıdan bizim için çok önemli. Sulanabilen arazilerdeki ürün kalitesi ve verim artacak. Çiftçilerimiz daha iyi kazanç elde edecek ve istihdam sağlanacak. Böylece kendi memleketinde iş bulma imkanı yakalayan gençlerimiz göç etme fikrinden uzaklaşacak. Önümüzdeki dönemde istihdamı arttırıcı bu tür projeler üretmeye devam edeceğiz. Amacımız ilçe halkının yaşam kalitesini ve gelir düzeyini arttırmak. Bunu sağladığımız takdirde gençlerimiz geleceğe daha güvenli bakacak”dedi.

2 milyon TL'lik bu yatırımın Ulubey tarihinin en büyük yatırımı olacağını da söyleyen Buğdaylı, "Sulu tarım, Ulubey halkına en büyük vaadimizdi. İnşallah bu vaadimizi de yerine getireceğiz. 2009 Temmuz ayı itibariyle çalışmalar tamamlanacak ve 2010 yılından itibaren ilçemizde sulu tarım yapılabilecek. Araziler damlama ve yağmurlama sistemi ile sulanacak. DSİ tesisin inşasını tamamladıktan sonra tesis kurulacak sulama birliğine teslim edecek. Sulama birliği kurmak için çalışmalarımızı da başlattık.”diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2009 Perşembe 14:03:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?