4
Mayıs
2024
Cumartesi
UŞAK

Uşak, 'kirleten şehir' olmayacak

Uşak'ta yapımı devam eden Evsel Atık Su Arıtma Tesisi hizmete girdiğinde, kent "kirleten şehir" olmaktan çıkacak.

Uşak Belediye Başkanı Mesut Apaydın Evsel Atık Su Arıtma Tesisi inşaat alanında gerçekleştirdiği inceleme sırasında yaptığı açıklamada, tesisin özellikleri ve ihale bedeli açısından Uşak’ın en büyük yatırımı olduğunu belirterek, tesisin tamamlanmasıyla Menderes Havzası ve Ege denizine kadar uzanan kirliliğin sona ereceğini, ifade etti. Başkan Apaydın, tesisin tamamlanmasıyla Uşak’ın çevresini kirleten bir il olmaktan kurtulacağını belirterek, tesisin tüm Uşaklılara hayırlı olmasını diledi.

Deri, tekstil ve seramik gibi ana sanayi dallarında yüzlerce firmanın faaliyet gösterdiği ve yaklaşık 180 bin civarında insanın yaşadığı Uşak’ta gerek üretim sonucu sanayi atık suları, gerekse evsel atık sular hiçbir arıtmaya tabi tutulmadan Dokuzsele Deresi yoluyla Menderes havzasına ve Ege Denizi'ne bırakılmaktaydı.

Kirliliğin ve çevre felaketinin boyutları daha fazla büyümeden Uşak Belediyesi tarafından Merkez Yavu Köyü Tuzlaaltı Mevkiinde 72 bin 310 metrekarelik bir alan 94 bin YTL (94 milyar TL) bedelle kamulaştırılarak, evsel atık su arıtma tesisi için ilk adım atıldı.

Menderes Havzası kurtuluyor

Gerek sanayi, gerekse evsel atık suların kanserojen etki oluşturdukları Uşak'ta modern ve son teknoloji bir arıtma tesisinin kurulması için Uşak Belediyesi tarafından 5.4 milyon YTL (5,4 trilyon TL) ihale bedeliyle ÇEVTAŞ firmasına yer teslimi yapıldı.

Ultraviyole ışınlı dezenfekte

Yaklaşık 2 yılda tamamlanması planlanan ve giriş yapısı 80 bin metreküp/gün, biyolojik arıtma üniteleri 20 bin m³/gün olan ve azot, fosfor giderimi de içeren ileri biyolojik atık su arıtma tesisinde suyun dezenfeksiyonu ultraviyole ışınları ile sağlanacak.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2005 Cuma 10:57:25
Güncelleme :25 Nisan 2005 Pazartesi 16:26:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?