7
Mayıs
2024
Salı
UŞAK

Uşak çöp sorununu çözüyor

UŞAK ÇÖP SORUNUNU ÇÖZÜYOR

Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan, Ovademirler Köyü yakınlarında inşasına başlanan katı atık bertaraf tesislerinin yıl sonuna kadar tamamlanacağını bildirdi.

Geçtiğimiz aylarda inşaat ihalesi yapılan ve çalışmalara başlanan katı atık bertaraf tesisinin ömrünün yaklaşık 30 yıl olacağını bildiren Ali Erdoğan, maliyetin yarısının Çevre Orman Bakanlığı’nca karşılanacağını söyledi. Çöp sorununu çözmek amacıyla yaklaşık 5 yıldır devam eden proje kapsamında Uşak İl Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Belediyeler Birliği kurulduğunu da söyleyen Erdoğan, tesisin yaklaşık 9 milyon TL’ye mal olacağını kaydetti. Uşak ve ilçelerin çöplerinin bu tesise taşınacağını ve mevcut şehir çöplüğünün üstü kapatılarak yeşil alana dönüştürüleceğini söyleyen Ali Erdoğan, Ovademirler’deki inşaat çalışmalarını yerinde inceleyerek proje hakkında gazetecilere bilgi verdi.

Karaağaç Mahallesi’ndeki mevcut çöplükteki çöplerin metan gazı çıkartılarak enerji elde edildikten sonra alanın yeşil alana dönüştürüleceğini ve bu işlemin birkaç yıl sürebileceğini ifade eden Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan, “Çöp sorununu çözmek için uzun süredir proje çalışmaları devam ediyordu. Bir önceki dönümde Ovademirler Köyü yakınlarındaki alan için ÇED raporu alınmıştı ancak açılan davalar sonucu proje sekteye uğramıştı. Yargı bakımında engeller kalktıktan sonra projeyi yenileyerek uygulamaya koyduk. Geçtiğimiz aylarda ihalesi yapılmıştı ve tesisin inşa çalışmaları başladı”dedi.

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Uşak’taki ilçe belediyelerinde yer aldığı belediyeler birliğine çöp sorunu için kaynak aktaracağını belirten Ali Erdoğan, “ Tesisin inşası için ilçe belediyelerimizde ekonomik katkı sağlayacak. Ancak en büyük katkıyı ana kent belediyesi olarak biz sağlayacağız. 5 ilçe ve Uşak Belediyesi çöplerini buradaki tesis alana getirecek. Çöpler tesise teslim edildikten sonra belediyelerin kasasından hiçbir harcama yapılmayacak. İhaleyi kazanan firma çöpten kompost yöntemiyle enerji elde edecek. Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi adı verilen proje en az 30 yıl hizmet verebilecek kapasitede olacak. Tesis ihtiyaç halinde genişletilebilir özellikte olacak. Projeye göre kent çöp sorunundan kurtulacak ve ambalaj atıkları ekonomiye kazandırılarak çöpten kompost gübre edilerek metan gazı enerjiye dönüştürülecek. Gerek yurt dışı gereke yurtiçinde yapılan araştırmalar ile Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlileri tarafından hazırlanan Katı Atık Yönetimi Fizibilite Raporu doğrultusunda katı atıkların bertaraf yöntemi seçilerek inşaat çalışmaları başlatıldı. Çevre kirliliğine neden olan mevcut çöp döküm sahası rehabilite edilecek ve aynı alan içerisinde ayıklama, kompost, enerji üretimi ve düzenli depolamayı içeren Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi kurulacak. Böylece çöplerin içerisindeki geri dönüşümü mümkün olan ambalaj atıkları ekonomiye kazandırılacak, organik atıklardan kompost gübre elde edilecek ve oluşacak metan gazı enerjiye dönüştürülecek. Bu işlem tamamlandığında mevcut şehir çöplüğünün üzeri kapatılarak yeşil alan düzenlemesi yapılacak. Sonuçta çevreyi önemli ölçüde etkileyen çöplerin sağlıklı bertarafı sağlanarak 50 yıldır süregelen çöp sorunu sona erecek. Ayrıca, Uşak İli Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Belediyeler Birliği tarafından İlimiz Merkez Ovademirler Köyü sınırlarında bulunan Belediyemize tahsisli 30 hektarlık alanda Katı Atık Düzenli Depolama Sahası kurulacak olup, ihale ile ilgili çalışmalar başlatılmıştır”dedi.

UŞAK ÇÖP SORUNUNU ÇÖZÜYOR
UŞAK ÇÖP SORUNUNU ÇÖZÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 21 Mart 2011 Pazartesi 10:50:05
Güncelleme :22 Mart 2011 Salı 22:26:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?