2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Uşak krizden kurtuldu!

Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Başkanı Hazim Sesli, düzenlediği basın toplantısıyla küresel ekonomik krizin Uşak’a etkilerini değerlendirip UOSB’deki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Sesli, Uşak'ın küresel krizden kurtulduğunu ifade ederek istihdam ve işletme sayılarında yaşanan iyileşmeleri rakamlarla değerlendirdi.

Uşak Organize Sanayi Bölgesi olarak küresel ekonomik krizi atlattığını iddia eden Hazim Sesli, Türkiye genelindeki tüm organize sanayi bölgelerinde bir iyileşmenin söz konusu olduğunu söyledi. UOSB’nin kurulduğundan bu yana elektrik tüketimi konusunda bu ay rekor kırdığını anlatan Sesli, istihdam ve işletme sayılarında da kriz öncesi rakamları aştıklarını ifade etti.

UOSB’nin giderek büyüyen farklı sektörleri içinde barındıran bir yapıya sahip olduğunu anlatan Hazim Sesli, “Kurulduğumuzdan bu yana elektrik tüketiminde rekor kırıldığı bir ayı yaşıyoruz. Ekonomik krizle birlikte Eylül ayında düşen elektrik tüketimi Şubat ayı ile birlikte artmaya başladı. Bu artış Temmuz ayı itibariyle rekor seviyeye ulaştı. UOSB kurulduğundan bu yana ilk defa bu kadar elektrik tüketimi var. UOSB’de krizin etkilerinin geçtiğini gösteren bir tablodur bu. Dünyada krizden en hızlı çıkan il Uşak oldu. Başka bir il yoktur bu hızı yakalayan. Doğalgaz tüketiminde ise bir önceki yıla göre yüzde 8 düşüş var. Bu düşüş seramik sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılardan kaynaklanıyor. Ağustos 2008 de 161 firma istihdam sağlıyordu. Mart 2009’da bu rakam 153 firmaya düştü. Bugün ise 188 firma çalışır halde. Kriz öncesinde 7 bin 200 olan çalışan sayısı Mart 2009 da 6 bin 400’e düşmüştü. Temmuz ayı itibariyle ise işçi sayısı 7 bin 350 kişiye yükseldi. İstihdam ve elektrik tüketimindeki bu artış hepimizi sevindiriyor. Bu ay itibariyle elektrik ve doğalgaz tahsilatlarımız yüzde 99’a yükseldi. Son üç aydır ödemeleri düzgün yapıyor sanayicilerimiz. Eskiye dönük borçlarını da ödemeye başladılar. UOSB’de bugün itibariyle kriz nedeniyle kapalı olan sadece bir işletmemiz var. O işletmemiz de kısa süre içinde yeniden üretime geçecek. Uşak olarak küresel krizden kurtulduğumuzu gösteren bu rakamların önümüzdeki aylarda da devam edeceğini düşünüyoruz”dedi.

5084 sayılı teşvik yasasını Uşak’ın avantaja çeviremediğini de iddia eden Hazim Sesli, yeni teşvik paketiyle yatırımcı gelmesini arzu ettiklerini belirerek şunları söyledi; “Biz Uşak olarak 5084’ü avantaja çeviremedik. Limana en yakın teşvikli il olmamıza, ilimizde sanayi kültürü olmasına rağmen iyi değerlendiremedik. Osmaniye Aksaray ve Düzce gibi avantaja çeviremedik. Ama bir çok ile göre 5084’ten faydalanan en iyi iller arasına girdik. Dışardan büyük yatırımcı gelmedi. Mevcut yatırımcıların yararlandığı bir sistem oldu. Yıl sonu itibariyle 5084 sayılı teşvik sona erecek. Bundan biraz etkilenebiliriz. 5084’ten yararlanan firmalar bu uygulama bittiğinde bir miktar etkilenebilir. Ancak büyük bir düşüş beklemiyoruz”

 

iha
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2009 Pazartesi 11:05:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?