4
Mayıs
2024
Cumartesi
UŞAK

'Uşak sanayisi eski hataları tekrarlamamalı'

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu (UTSO) Başkanı İsmail Karaman, bir ay içerisinde 3 ayrı fuar organizasyonu yaptıklarını belirterek, Uşak sanayisinin eski hataları tekrarlamadan alternatif yatırımlar bulmak zorunda olduğunu söyledi.

Uşaklı sanayicileri yeni yatırım alanları ile ilgili teşvik etmek amacıyla 23 Nisan tarihinde 3 ayrı fuara ücretsiz organizasyon yaptıklarını belirten UTSO Başkanı İsmail Karaman, oda bünyesinde oluşturdukları bir birim ile uluslararası pazar araştırması yaptıklarını söyledi.

Üyelerden ve sanayicilerden gelen her türlü öneriye açık olduklarını ve 30 Nisan tarihinde Uşak’ı ziyaret edecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a son aylarda yaşanan sıkıntıları bir rapor halinde sonacaklarını dile getiren İsmail Karaman, "23 Nisan Cumartesi günü 3 farklı şehre birden fuar organizasyonu yapacağız. Denizli’deki İnşaat Malzemeleri, Mimarlık Fuarı; Konya’daki Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk, Süt Endüstrisi Fuarı ve Bursa’daki Gıda, İçecek, Ekmek, Pasta, Şekercilik Fuarına ücretsiz organizasyonumuz bulunmaktadır. Tüm üyelerimizi bu fuarlara katılmaları yönünde davet çıkardık. Bu fuarları düzenlememizdeki amaç Uşak’ta yeni sektörlerin oluşturulabilmesi" dedi.

Oda bünyesinde alternatif yatırım alanları konularında da araştırmalara başlayacaklarını kaydeden UTSO Başkanı Karaman, "Uşak sanayisi alternatif yatırımlar bulmak zorundadır. Ancak daha önce yaptığımız hataları tekrarlama lüksümüz yok artık. Nihai ürün mantığına yönelmemiz gerekiyor. Başka İllere bağımlı kalmadan kendi ürünlerimizi pazarlamak zorundayız. Bu amaçla 11 Mayıs tarihinde üyelerimize uzun vadeli krediler bulmak için Türkiye Kalkınma Bankası yetkililerini odamıza davet ettik. Tüm üyelerimizin bu toplantıya katılmalarını istiyoruz. 17 Mayıs tarihinde de Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan uzmanlar üyelerimize ihracat, ithalat, dış ticaret ile ilgili eğitim verecek. Odamız bünyesinde oluşturacağımız bir birimle pazar araştırması yaparak üyelerimizin ürünlerini direkt satabilecekleri bir yapı kuracağız. İngiltere Odalar Birliği ile başladığımız çalışmalar kapsamında uluslararası pazar araştırmaları yapacağız. Üyelerimizden gelebilecek tüm önerilere açığız. Son aylarda yaşanan sıkıntıları İlimizi ziyaret edecek olan Başbakan Sayın Recep Tayip Erdoğan’a da aktaracağız. Bu konu ile ilgili de bir rapor hazırlığı içerisindeyiz" diye konuştu.

Son dönemde özellikle tekstil alanında Çin ve Hindistan nedeniyle yaşanan sıkıntıları aşmak için çözüm aradıklarını da dile getiren İsmail Karaman, "Uşak’ta ara mamul üretiminden kaynaklanan sıkıntılar son dönemde artmıştır. Emek yoğun sektörlerde Hindistan ve Çin’le rekabet edememekteyiz. Bu sıkıntıları aşmak için 5084 Sayılı Yatım ve İstihdamı Teşvik Yasası kapsamına, eski işletmelerimizin de dahil edilmesi gerekiyor. Son günlerde basında yansıyan bilgilere bakılırsa eski işletmelere de destek verileceği ancak istihdam sayısının 30 olarak belirleneceği haberleri çıktı. Uşak’ın yüzde 95’inin KOBİ olduğu düşünülürse günümüz şartlarında bir işletmenin 30 sayısına ulaşması hayal olur. Son dönemde özellikle Çin ve Hindistan yüzünden yaşadığımız sıkıntıları aşmak ile ilgili çözüm yolları arıyoruz. Uşak olarak marka oluşturmanın sıkıntısı içerisindeyiz. Yeni sektörler bulmak Uşak’ta marka oluşturmak ile ilgili çalışmalarımız var. Sanayicilerimizi yeni yatırım alanlarına teşvik etmek ve markalaşmak ile ilgili eğitim çalışmaları yapıyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2005 Perşembe 14:22:35
Güncelleme :22 Nisan 2005 Cuma 11:04:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?