8
Mayıs
2024
Çarşamba
UŞAK

Uşak yangına hazır

Uşak İl Orman İşletme Müdürü Mehmet Çelik, orman yangınlarına karşı gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi. Geçen yıl 25 adet orman yangını meydana geldiğini de hatırlatan Çelik, "Sezona hazırlıklı girdik. Köylü vatandaşlarımızın tarla temizliği için anız yakmamasını istiyoruz" dedi.

Uşak İl Orman İşletme Müdürü Mehmet Çelik, ilde 220 bin hektar ormanlık alan bulunduğunu ifade ederek bu sezon küçük çaplı iki yangın dışında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını bildirdi. Kış aylarındaki aşırı kar yağışı ve Nisan ayında meydana gelen fırtınanın ormanları olumsuz etkilediğini kaydeden Mehmet Çelik, yangın sezonuna hazırlıklı girdiklerini ifade ederek, tarla temizliği için yakılan anızların yangınlara neden olabileceğini belirterek köylü vatandaşları uyardı.

Uşak'ta yangın için en riskli ayların Temmuz, Ağustos ve Eylül olduğunu da hatırlatan Çelik, "8 arazöz, 12'şer tonluk 3 adet su tankeri, 11 gözetleme kulesi ve 22 yangın havuzu, yer ekipleri, bölge müdürlüğümüzde hazır bekleyen helikopterle olası yangınlara müdahaleye hazırız.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da işçilerin eğitimlerine önem verdik ve tamamladık. Yangına müdahalede eğitimin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Temennimiz herhangi bir yanının meydana gelmemesidir" dedi.

Ormanların korunmasının önem taşıdığını ve her yaz döneminde tarla temizliği için yakılan anızların büyük yangınlara neden olabildiğini de hatırlatan Mehmet Çelik, "Orman yangınlarının en büyük nedeni insanların yaptığı hatalardır. Vatandaşlar piknik yaparken mangal yakıp közünü ormanlık alana bırakmamalı. Yoldan geçerken atılan sigara izmaritleri de yangına neden olabiliyor. Bunların dışında elektrik kontakları, ormana bırakılan cam şişeler ve diğer unsurlar da yangına yol açıyor. En büyük risk ise tarla temizliği için yakılan anızlardır. Çünkü anız yangınları tarla büyüklüğüne bağlı olarak çok geniş bir alandan ormana yayılabilir. Bu da yangının çok kısa sürede hızlı bir şekilde büyümesini sağlıyor. Böyle olunca da müdahale zorlaşıyor. Bu nedenle anız yakılmaması husussunda vatandaşlarımızı sürekli uyarıyoruz" dedi. 

iha
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2012 Salı 18:44:32
Güncelleme :27 Haziran 2012 Çarşamba 18:26:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?