3
Mayıs
2024
Cuma
UŞAK

Uşak'ı susuz günler mi bekliyor?

Uşak Valisi Kayhan Kavas, küresel ısınma ve su sıkıntılarına karşı dağa taşa ağaç dikeceklerini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği toplantısında muhtarlara ve il genel meclisi üyelerine ormanların korunması ile ilgili uyarılarda bulunan Vali Kavas, küresel ısınmaya karşı en etkili mücadelenin ağaçlandırma çalışması ve ormanların korunması olduğunu söyledi.

Küresel ısınmanın artması ile birlikte su sorununun baş göstermeye başladığını tedbir alınmaması halinde ileriki yıllarda bu sıkıntıların artarak devam edeceğini belirten Kayhan Kavas ormanların korunması için muhtarlara uyarılarda bulundu.

Bir dönem muhtarlarla ilgili ülke genlinde araştırma yaptığını ve dünyanın hiçbir yönetim şeklinde olmayan yetki ve sorumlulukların muhtarlarda bulunduğunu söyleyen Vali Kavas, "Muhtarlık çok zor ve gönüllülük esasına dayanan kutsal bir görev. Vali olarak benim sorumlu olmadığım görevleri var. Muhtarlık sistemi Türkiye'nin dünyaya armağan ettiği bir yönetim şeklidir. Gönüllülük esası olduğu için hizmet yarışı olarak görülmelidir. Ben sizlerden ormanlarımızın korunması için hassas davranmanızı istiyorum. Küresel ısınma ve su sorununu aşmak için dağa taşa ağaç dikeceğiz. Başka türlü küresel ısınma ile mücadele etmemiz mümkün değil. Küresel ısınmada ağaç dikmek kadar mevcut ormanları korumakta çok önemli bir konu. Bu yıl ilimiz genelinde ciddi orman yangınları meydana geldi. Daha duyarlı davranmamız gerekiyor. Her muhtar kendi bölgesinde ormanların yangınlara ve diğer etkenlere karşı daha dikkatli olmasını istiyoruz" dedi.

Geçen yaz yaşanan su sıkıntılarının artarak devam edebileceğini de söyleyen Kayhan Kavas, "Su sıkıntıları hat safhaya ulaştı. İlimizde de kaynaklarımızda ciddi azalmalar mevcut. Bazı köylerimizde kaynakların azalması nedeniyle içme suyu sorunu yeniden baş gösterdi. Uşak kent merkezinin içme suyunu sağladığı kaynaklardan olan Çokran kaynağı saniyede 85 litre su veriyordu. Şimdi bu kaynak saniyede 5 litreye düştü. Sanırım bu rakamlar yaşanan sıkıntının önemini açıkça ortaya koyuyor. Belediye su sıkıntısı yaşanmaması için durmadan yeni içme suyu kuyuları açıyor. Suyumuzu tasarruflu kullanmayı öğrenmek zorundayız. Şebeke kaçakları, aşırı kullanım gibi sorumsuz davranışlardan vazgeçmezsek ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2007 Pazartesi 13:37:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?