2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Uşak'ta 'Çevre konferansı'

Uşak Valiliği'nin girişimleri ile Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ve Türkiye Çevre Vakfı tarafından 'AB'ye Uyum Sürecinde Yunanistan'ın Çevre Konusundaki Tecrübelerinin Türkiye'ye Aktarılması' konulu konferans düzenlendi. 

Konferansta açılış konuşması yapan Uşak Valisi Kayhan Kavas ve AK Parti Milletvekili Nuri Uslu, Uşak'ın katı atıklarını ormana bıraktığını ifade ederek, "Bu çok büyük bir ayıptır, yanlıştır. Kent olarak bu ayıptan kurtulmak zorundayız" dedi. 

Uşak Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa Yunanistanlı Prof. Dr. Petros Samaras, konuşmacı olarak katıldı. Uşak'ın çevre konusunda üzerine düşeni yapmaya çalıştığının altını çizen vali Kayhan Kavas, katı atık deponi alanı yapımı konusunun ise yargıya intikal ettiğini söyledi. Katı atıkların bertaraf edilmesi için her şeyin hazır olduğunu ancak mahkeme süreci nedeniyle hiçbir şey yapamadıklarını dile getiren Vali Kavas, "Uşak katı atıklarını vahşice ormana bırakıyor. Bu çok büyük bir ayıptır çok büyük bir yanlıştır. Bu ayıptan kurtulmak zorundayız" dedi. 

Türkiye'nin AB'ye tam üyelik konusunda önündeki en büyük engelin çevre olduğunu ve uyum için ciddi kaynakların aktarılması gerektiğini belirten Vali Kavas, "Uşak çevre konusunda üzerine düşen görevi yerine getirmeye çalışıyor. Birkaç yıl öncesine kadar Uşak, Gediz ve Menderes'i en fazla kirleten il konumundaydı. Dönemim Uşak Valisi bizzat suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak kısa sürede 3 arıtma tesisini birden tamamladık. Büyükşehirler dışında üç arıtma tesisi olan il yok. Bu olumlu gelişmelerin yanında katı atık konusunda istediğimizi bir türlü yapamıyoruz. Katı atık için çalışmaları başlattık her şey hazırlandı. Ancak karşımıza iptal davaları çıktı. Bu sorunu çözmek için yüksek sesle dillendirmeliyiz" dedi. 

AK Parti Uşak milletvekili Nuri Uslu ise, Uşak'taki tüm bürokratların soruna sahip çıkması iyi anlatması gerektiğini söyleyerek,katı atık deponi alanı için hazırlanan projeyi bakanlığa rica minnet kabul ettirdiklerini söyleyerek, "Projenin hayata geçirilmesi için uzun uğraşlar verdik. 36. il olarak rica minnet kabul ettirdik. Ancak konu mahkemeye taşındığı için hiçbir şey yapılamıyor. Türkiye'de maalesef iş yapmak çok zor. Katı atık sorununu çözmek zorundayız. Öncelikle bu işi yerel yöneticiler sahip çıkıp halka iyi anlatmalıdır. Daha sonra halkımız da buna sahip çıkacaktır" dedi. Konuşmasında üç arıtma tesisinin deneme safhasından tam kapasite çalışmaya geçmesini istediğini de söyleyen Nuri uslu, "Ben Çevre İl Müdürümüz'den bu konunun üzerine gitmesini istiyorum. İki organize sanayimizde birde belediyemiz bünyesinde bulunan arıtma tesislerimiz denemeyi bırakıp acilen tam kapasite çalışması gerekiyor. Artık deneme safhası yeter" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2007 Cuma 18:31:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?