2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Uşak'ta meyvecilik girişimi

Uşak Eski Belediye Başkanı ve Uşak İli Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Akçay, meyveciliği geliştirmek ve teşvik etmek amacıyla 427 dekar alanda oluşturduğu meyve bahçelerini düzenlenen bir törenle protokol üyelerine ve milletvekili adaylarına tanıttı.

Uşak’ta meyveciliğin yapılabileceğini ve hububat ekiminden daha verimli olduğunu ifade eden Erhan Akçay, meyve bahçelerini damlama sistemi ile suladıklarını ve iki yıl sonra ürün toplamaya başlayacaklarını söyledi.

Uşak-İzmir Karayolu üzerinde bulunan Çamyazı köyünde 427 dekar alanda oluşturulan meyve bahçelerinde bodur elma, bodur kiraz, erik, nektarin, nar ve armut fidanı diktiklerini ifade eden Erhan Akçay, ağacı ve doğayı sevdiklerini ifade ederek, hasat almaya başladıklarında 250 kişiye de istihdam sağlayacaklarını belirtti.

Çamyazı köyündeki çiftlikte düzenlenen etkinliğe Uşak Valisi Kayhan Kavas, Garnizon Komutanı M. Ruhi Candan, Belediye Başkan Yardımcıları Uğur Özköse ile M. Bakır Mutlu, İl Emniyet Müdürü Cafer Şahin, milletvekili adayları, daire müdürleri ve basın mensupları katıldı. Oluşturulan meyve bahçeleri hakkında geniş bilgiler veren Erhan Akçay, maliyet konusunda bir açıklama yapmaktan kaçınırken sadece bahçenin etrafını kapsayan tel örgüler için 120 bin YTL ödediklerini açıkladı. Çiftlikten otobüslerle bahçe gezisi düzenlenirken sulama sistemleri hakkında da protokol üyelerine bilgi verildi.

Türkiye’de tarımın üç farklı yöntemle yapıldığını Uşak’ta ise tarımdan elde edilen gelirin yetersiz olduğunu dile getiren Erhan Akçay, Türkiye’de tarım, babadan kalma yöntemler, organik ve ekolojik olmak üzere üç yöntemle yapılıyor. En elverişsiz olan yöntem ise babadan kalma yöntemdir. Türkiye ve ilimizde hala bir çok çiftçimiz bu yöntemi kullanıyor. Bunun sonucunda ise hem zaman kaybı hem verim düşüklüğü hem de kazanç eksikliği yaşanıyor.Organik tarım ise son yıllarda rağbet gören bir yöntem. Ancak organik yöntemle ürettiğiniz ürünleri Türkiye’de Pazar bulmanız çok zor. Çünkü fiyatlar pahalı. Teknolojik yöntemler kullanılarak yapılan ekolojik tarım ise sağlığa zararlı katkı maddelerinin ve gübrelerin kullanılmadığı bir yöntem. Biz burada ekolojik tarım yöntemi ile meyvecilik yapacağız” dedi.

Meyve bahçelerinin oluşturulmasında bilimsel destek sağlayan Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Abdullah Kankaya, Türkiye’nin kirazda dünya birincisi olduğunu iddia ederek,”Türkiye olarak yılda 50 bin ton kriz ihraç ediyoruz. 1984 yılında bu rakam sadece bin tondu. Doğru projelerle bu rakam 50 bin tona kadar çıktı. Bu bölgede oluşturduğumuz meyve bahçeleri teknolojik ve bilimsel yöntemler kullanıldı. Bu bölge deniz seviyesinden 400 rakım yükseklikte bir alan. Bu nedenle diğer bölgelerde meyveler piyasaya çıkmadan 15-20 gün önce biz piyasaya meyve sunacağız. Bu nedenle herhangi bir Pazar sıkıntısı olmayacak. 10 yıl sonra ise iç ve dış pazarlara burada ürettiğimiz meyveleri satabilecek duruma geleceğiz. Kiraz ve elma fidanları ise iki yıl sonra ürün vermeye başlayacak. Fidanlar damlama sistemi ile sulanıyor. Her şey tam otomatik sisteme bağlı. Bu sistem Türkiye’de çok az Uşak ve bölgesinde ise hiç kullanılmıyordu. Sisteme girdiğimiz bilgiler sayesinde bahçeye ne kadar su ne kadar gübre vereceğimizi bilgisayardan takip edebileceğiz. İsrailli bir firma tarafından yapılan sulama sistemi sayesinde hem daha ekonomik hem de suyu en verimli bir şekilde kullanmış olacağız” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2007 Cuma 12:25:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
onur sedat IP: 81.214.111.xxx Tarih : 7.07.2007 04:18:10
tebrik ederim erhan bey ağacı ve doğayı seven kişisiniz inşallah istediğiniz sonucu alırsınız