Uşak Sanayici İşadamları Derneği (USİAD) Başkanı Mustafa Kuvvet, dünya çapında finans sektöründe başlayan krizin kurtarma paketlerine rağmen artarak devam ettiğini belirterek, Türkiye’deki göreceli iyilik havasının yerine belirsizliğin almaya başladığını söyledi. Borsanın son yılların en düşük seviyesine indiğini küresel dalgalanmayı “Bu bizim krizimiz değil” diyenlerin bile bu iddiasını yeniden gözden geçirmeye başladığını belirten Mustafa Kuvvet, geleceğe dair kaygıların arttığını ifade etti.
USİAD toplantı salonunda düzenlenen ve Dr. Ayhan Yasan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Dünyadaki Ekonomik Krizin Türkiye’deki Etkileri ve Türk İşletmelerinin Alması Gereken Tedbirler” konulu seminerde açılış konuşması yapan Mustafa Kuvvet, kapitalist düzenin sonunun geldiğini ve reel ekonominin tehlikede olduğunu kaydetti. Finans sektöründe başlayan krizin, ülkelerin mali sistemine enjekte ettiği milyarlarca dolara rağmen artarak devam ettiğini anlatan USİAD Başkanı Kuvvet, “Borsalar tepe taklak, döviz aldı başını gidiyor, petrol fiyatları düşüyor. Finans sektöründe başlayan yangın, ülkelerin mali sistemine enjekte ettiği milyarlarca dolara rağmen sönmüyor. Bu tablo karşısında Türkiye’deki göreceli iyilik havası yerini belirsizliğe bırakıyor. Borsanın son yılların en düşük seviyesine inmesi, dövizdeki aşırı artış geleceğe dair kaygıları ve belirsizlikleri arttırıyor. “Bu bizim krizimiz değil” diyenler bile bu iddiayı yeniden düşünmeye başladı. Cevap bekleyen pek çok soru var. Daha dikkatli olmamız gereken bir dönemdeyiz. Para bol değil ve maliyeti artırıyor. Kur rekabette ve ihracatta en önemli faktör oldu. Son 5-6 yılın en düşük kur seviyesindeyiz. Bu seviye ile sürdürülebilir bir ihracat mümkün değil. Rekabet gücü dibe vurdu. Yılbaşından bu yana elektrik ve doğalgaza gelen yüzde 82 oranındaki zam sanayicinin girdi fiyatlarını kontrol edilemez bir noktaya getirdi. Bırakın kar etmeyi, maliyetleri bile karşılayamıyoruz”dedi.
Enerji zamları karşısında sanayicinin yatırım yapamaz hale geldiğini gerekli tedbirlerin alınmaması halinde sanayiciye çok kötü bir tablonun beklediğini de anlatan Mustafa Kuvvet, “Umudumuzu kaybetmemek adına, kapasiteyi düşürerek, daha çok tasarrufla üretimi sürdürmeye çalışıyoruz. Ancak bu model sürdürülebilir bir kalkınma modeli değil. Mamullerimizi çok uzun vadelere yaymayıp mümkün olduğunca kısa vadelerde döndürmemiz gerekiyor. Bunu yapamaz isek finans sıkıntısı yüzünden işletmelerimiz sıkıntıya girer. Temkinli olup çok zikzak çizmeden parayı bozdurup şunu yapalım, yatırımı başka tarafa kaydıralım paniğinden uzak durmalıyız. Bulunduğunuz pozisyonu korumalıyız. Stok maliyetleri çok arttı. Yatırım yaparken getirisine dikkat edip, yanlış adım atmamaya özen göstermek zorundayız”diye konuştu.
Krizin boyutları, muhtemel etkileri, devletin sivil toplum kuruluşlarının ve işletmelerin alabileceği tedbirler hakkında bilgi veren Ayhan Yasan ise hükümetin ve sivil toplum örgütleri ile işletmelerin alması gereken tedbirler olduğunu söyledi.