2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

UTSO: Kriz çığırtkanlığı yapmayalım

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Karaman, Türkiye’nin sınır komşularıyla olan ticaret hacmini geliştirmesi gerektiğini belirterek kriz söylentilerinin toplumu olumsuz etkilediğini ifade etti.

UTSO Yönetim Kurulu seçimleri sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan UTSO Başkanı İsmail Karaman, sorumluluk mevkiinde bulunanların temkinli davranarak kriz çığırtganlığı yapmaması gerektiğini kaydetti. Küresel ekonomik krizin etkilerinin Türkiye’de olduğu gibi Uşak’ta da görüldüğünü kaydeden Karaman, “ Sürekli krizden bahsetmek toplumu olumsuz etkiliyor”dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Rusya ve Tataristan ziyaretlerinin önemine değinen UTSO Başkanı İsmail Karaman, üretimin üstündeki yüklerin azaltılması ve komşu ülkelerle yaşanan ticari sorunların aşılması gerektiğini dile getirdi. Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerin dolar sıkıntısı yaşadığı için borçlarını ödemede güçlük çektiğini belirten Karaman, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Rusya ve Tataristan ziyaretlerini sanayiciler olarak sınır komşularımızla olan ticari sorunların aşılmasında ve ticaret hacmimizin geliştirilmesinde önemli bir adım olarak görüyoruz. Türkiye’deki üretimin üzerinde var olan ağır yüklerin azaltılmasını umuyoruz. Küresel krizle birlikte ihracat yaptığımız ülkelerdeki daralma bizleri de tedirgin ediyor. Çünkü Türkiye olarak en fazla ihracatı AB ülkelerine yapıyoruz. Avrupa ülkelerindeki daralma doğal olarak ihracat rakamlarımızı olumsuz etkiliyor. Örneğin biz Uşak olarak Türkiye’deki battaniye üretiminin yaklaşık yüzde 90’ını karşılıyoruz. Ürettiğimiz battaniyenin ise yüzde 70’ini Irak’a ihraç ediyoruz. Irak’la bir sorun yaşandığında üretimimizi ciddi oranda durdurmak zorunda kalıyoruz. Yakın geçmişte yaşanan gümrük sorunu battaniye sektörümüzü ciddi bir sıkıntıya soktu. Benzer sorunları yaşamamak için küresel krize karşı yeni pazarlar bulmak zorundayız. Afrika ve ikinci dünya ülkelerine açılmanın yanında sınır komşusu olduğumuz ülkelerle olan ticaret hacmimizi attırmamız lazım. Bunu başarabilirsek krizden daha az etkileniriz. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretlerini önemsiyoruz”dedi.

SORUMLULAR OLARAK TEMKİNLİ OLMALIYIZ
Küresel krizin tüm dünyayı etkilediğini ve Türkiye’nin de bundan etkilendiğini söyleyen İsmail Karaman, “ Türkiye olarak bizler krizle yaşamayı alıştık. 2001 krizinde çok daha zor günler geçirdik. Uşak’ta 25 bin işçi işini kaybetti ve etkileri yıllarca sürdü. Şimdi ise daha iyi konumdayız. Teşvik uygulaması ile de İstanbul, Ankara gibi illere oranla daha az etkilendik. Ancak bu işlerin yolunda gittiği anlamına da gelmiyor. Burada en önemli şey sorumlu mevkilerde bulunan bizlerin temkinli olmasıdır. Yani sürekli krizden bahsetmeden çalışanlara ve toplum moral aşılayıp krizi en az zararla atlatmanın yollarını aramalıyız. Çünkü sürekli krizden bahsetmek toplumu olumsuz etkiliyor. İnsanların moralini bozuyor. Bankalar söylentiler nedeniyle kredi musluklarını kısıyor. Şuanda kriz söylentileri nedeniyle bankaların kredi yetkileri şubelerden genel müdürlüklere çekildi. Söylentilerin artarak devam etmesi halinde yeni zorluklarla karşılaşabiliriz. Böyle bir durum karşısında sanayicilerimiz, bankalar ve toplumumuz daha fazla zor duruma düşer”diye konuştu.

SERAMİK VE TEKSTİLDE KÜMELENMEYE GİDİYORUZ
Hükümetin torba kanun hazırlığında olduğunu ve 5084 sayılı teşvik uygulaması dışında sektörel ve bölgesel teşvik üzerinde çalıştığını da söyleyen Karaman şunları söyledi;”Uşak olarak sektörel ve bölgesel teşviğin çıkması halinde bundan faydalanmak istiyoruz. Ev tekstili, dericilik ve seramik sektörlerinde bölgesel ve sektörel teşvik kapsamına girmek istiyoruz. Uşak her üç sektörde de Türkiye’de önemli bir yere sahip. Seramik sektöründe bir kümelenme modeli var. Bu kümelenme modelinde Uşak, Kütahya ve Çanakkale ile bir arada yer alıyoruz. Mart ayının ilk haftasında seramikteki kümelenme ile ilgili ilk toplantımızı yapacağız. Ev tekstilinde de Denizli ile bir kümelenme içerisinde yer alacağız. Bu tür kümelenmelerin sektörlere katkı sağlayacağını düşünüyoruz.


İsmail Karaman son olarak seramik sektöründe önemli bir yere sahip olan Uşak’taki işletmelerin üretim kapasitelerini yüzde 50 düşürdüğünü de sözlerine ekleyerek, “Üç seramik fabrikamızdan UMPAŞ ve Uşak Seramik üretim kapasitesini yüzde 50 düşürdü. Hitit Seramik ise üretimini durdurmuş durumda. Hitit Seramik önümüzdeki ay tekrar üretime başlayacak. Bu bizi mutlu ediyor. Diğer iki fabrika da yüzde 50 olan kapasitelerini attıracağını düşüyoruz”şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2009 Perşembe 18:12:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?