7
Mayıs
2024
Salı
UŞAK

Vali yılın ahisine kaftan giydirdi

Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği "5.Ahilik Haftası" etkinlikleri kapsamında Vali Mehmet Ufuk Erden, yılın ahisine kaftanını giydirdi.

Belediye meydanında düzenlenen törenin ardından yılın ahisi seçilen Mehmet Kula'ya geleneksel ahi kıyafeti olan kaftan ve fesini giydiren Mehmet Ufuk Erden, ahiliğin esnaf teşkilatı için önemine vurgu yaptı.

Yılın ahisi seçilen marangoz ustası Mehmet Kula'ya kaftanını giydirdikten sonra plaket de takdim eden Vali Erden,

Ahilik Teşkilat'ının zengin ve köklü bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. Ahiliğin Anadolu insanının ürettiği ve yaşattığı toplumsal bir proje olduğunu da belirten Vali Erden,"Yüzlerce yıldır yaşatılmakta olan bu gelenek salt ekonomik boyuta değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel bir temele sahip ahlaki bir harekettir. Ahilik teşkilatını, 13. yüzyılda, Kırşehir'e yerleşen Ahi Evran-ı Veli; akıl, ahlak, ilim ve çalışma prensipleri üzerine kurmuştur. Bu oluşum Anadolu'nun Türkleşmesini ve İslamlaşmasını da sağlamıştır. Ahilik teşkilatı ile Türk esnaf ve zanaatkarları milli ve dini duygularla yoğrulmuş, sağlam bir toplumsal yapının oluşumu sağlanmıştır. Bu altyapının oluşumunda Ahilik Teşkilatı bir okul gibi; kazandırdığı mesleki bilgilerin yanı sıra mensuplarına sevgi, kardeşlik, paylaşma duygularını benimsetmiştir. Veli nimeti olan halka saygıyı, haramdan uzak durmayı, kişi için en hayırlısı olan alın teri ile kazancı esas alan Ahilik ilkeleriyle, güçlü bir toplumsal yapının temelleri atılmıştır. Bu temel üzerine Anadolu'da yüzyılları aşan bir barış ve huzur ortamı tesis edilmiştir.Ahilik, ortaya koyduğu temel ilkeleriyle, toplumda yaşayan herkesi kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olmanın bilincini tüm topluma yayan bir sistemdir. Ahilikte terbiye, dürüstlük, çalışkanlık ve yardımseverlik vardır. Güçlü Türkiye'nin üretim gücü içerisinde bu gelenekten yetişen esnaf ve zanaatkarlarımızın emeği ve alın teri vardır. Gün, Ahiliğin prensiplerini yeniden okuyup, bugüne uyarlamanın günüdür. İşte bu prensip ve ilkeler, toplumca her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını daha da pekiştirecektir" dedi.

Vali Mehmet Ufuk Erden, yılın ahisi için düzenlenen kaftan giyme töreninin ardından Esnaf Odaları Birliği'nce hazırlanan pilav etkinliğine katılarak halka nohutlu pilav dağıtt 

iha
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2012 Çarşamba 18:35:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?