2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Valinin ağladığı an

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK), Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) ve Uşak Genç İşadamları Derneği (UGİAD) ortaklaşa “Küresel Kriz ve 2009 Beklentileri ve Senaryolar” konulu bir toplantı düzenledi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde UGİAD eski Başkanı merhum Barış Battal anısına gerçekleştirilen toplantıda duygulu anlar yaşandı. Uşak Valisi Kayhan Kavas, kürsüde konuşma yaptığı sırada ağlamamak için kendisini zor tuttu. Toplantıya Vali Kayhan Kavas, TÜGİK Başkanı Hazim Sesli, Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Çobanoğlu, UGİAD üyeleri ve daire müdürleri katıldı. Ekonomist Prof. Dr. Kerem Alkin ve Gazeteci Yazar İsmail Uğural'ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda yarın yapılacak G20 zirvesi de ele alındı.

Toplantıda açılış konuşması yapan TÜGİK Genel Başkanı ve Uşak OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hazim Sesli, hükümetin ekonomik önlem paketi ile bazı sektörlerde yaptığı vergi indirimlerine değindi.

SSK ve muhtasar vergilerinin düşürülmesi gerektiğini belirten Sesli, “Vergi indirimleri desteğinde sektör çeşitliliği artırılarak, vergi indirim süreleri uzatılmalı. Piyasalara bu yönde bir müdahalede bulunulması oldukça yerindedir. Ancak halen alınması gereken kararlar vardır. Örneğin; iş gücünü azaltmayan ve yeni istihdam yaratan iş dünyasına kriz süreci boyunca SSK priminde ve muhtasar vergilerinde indirime gidilmelidir. Bunun yanı sıra Vergi indirimleri farklı sektörler de dahil edilerek, süresi uzatılmalıdır”dedi.

Önceki gün açıklanan 2008 yılı büyüme rakamlarına da değerlendiren Hazim Sesli, “Rakamlar ekonomide yeni sinyaller vermektedir. 2008 yılı tamamında yüzde 1.1 büyüyen Türkiye ekonomisi, küresel finans krizinin de etkisi ile 2008’in son çeyreğinde yüzde 6.2 küçülmüştür. İşsizlik rakamlarının 3 milyonu aştığı Türkiye’de, büyümede yaşanan gerileme, önümüzdeki aylarda işsizliğin daha da artacağı sinyallerini vermektedir. 2009 yılı sonlarından başta Avrupa ve ABD’de yaşanacak iyileşmeden Türkiye de kendi önlemleri sayesinde pay alacaktır. Hedefimiz ülke olarak vereceğimiz ekonomik mücadele sayesinde krizden ilk ve en karlı çıkan ülke olmaktır” şeklinde konuştu.

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Kerem Aklin ise 2008 yılının sonunda başlayan küresel krizin başta ABD olmak üzere tüm gelişmiş ülkelerde finans sektörünü daha sıkı denetleme yoluna gitmeye başladığını belirtti. Buna en somut örneğin ABD’de yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Kerem Aklin, ABD’nin TMSF’si olan FDIC uzmanlarının şu anda Türkiye’de BDDK’da eğitim gördüklerini söyledi. Prof. Alkin, “Bildiğiniz üzere Türkiye 2001 Şubat krizi yaşadı. Ve bu krizde en önemli rolü Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) oynadı. Bu kurum sayesinde bankacılık sektörü toparlandı ve bu günlere geldi. 2008 yılı son çeyreği itibarı ile benzer bir kriz bu kez başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkeleri sardı. Türkiye’nin 2001 Şubat krizinden başarılı bir şekilde çıkışı ABD’nin ilgisini çekti ve ABD’nin TMSF’si olan FDIC uzmanları Ekim 2008 tarihinden bu yana Türkiye’de BDDK’da eğitim almaktadırlar. Bu da bize Türk bankacılık sektöründe BDDK gibi bir denetleme kurulunun önemini bir kez daha göstermektedir. Gelişmiş ülkelerin hiçbirinde BDDK benzeri bir kuruluş bulunmamaktadır” diye konuştu.

Yarın gerçekleştirilecek G20 zirvesinin önemine de değinen Prof. Kerem Aklin, krizin süresinin bu zirve sonrası şekilleneceğini ifade etti. G20 zirvesinden bazı somut sonuçların çıkması gerektiğini belirten Prof. Aklin, “Örneği IMF’ye 500 milyar dolarlık ek kaynak yaratılarak başta Türkiye olmak üzere IMF ile çalışan ülkelere yeni kaynaklar sunulması. Dünya bankacılık sektörü için gelişmiş 20 ülkenin mutabık kaldığı yeni kurallar dizisi ve AB üyesi ülkelerin Euro faizlerinin düşürülmesinde mutabık kalmaları. İşte G20 zirvesinden başta bu üç noktada somut bir yol haritası çıkarsa, 2009’un eylül sonu itibarı ile tüm dünya bir toparlanma sürecine girecek ve 2010 yılının ilk çeyreğinde iyileşmelerin somut örneklerini görmeye başlayacağız. Ancak G20 zirvesinden somut çıkmaz ise, durum kötü. O zaman 2010 yılının ilk yarısına kadar küresel kriz devam edecektir. Ümidimiz G20 zirvesinden 20 ülkenin ortak mutabakatla çıkacakları somut sonuçlar ve bunların bir an önce hayata geçirilmesidir” şeklinde konuştu.

VALİ KAVAS DUYGULU ANLAR YAŞADI
Toplantıda bir açılış konuşması yapan Uşak Valisi Kayhan Kavas, geçtiğimiz aylarda geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden UGİAD Başkanı Barış Battal'dan bahsederken duygulu anlar yaşadı. Konuşmasını güçlükle tamamlayan Kavas bir ara gözyaşlarına hakim olamadı. Her ilin övündüğü örnek girişimleri olduğunu Uşak'ın da havaalanının yeniden uçuşlara açılmasında sergilediği ortak hareketin takdirle karşılardığını anlatan Kavas, “ Uşak Havaalanı'nı yeniden faal hale getirmek için çok çalıştık. Barış Battal'da bu organizasyonda büyük emeği geçti. İlin valisi olarak her sabah asayiş raporlarını istiyorum. O dönemde birde Barış Battal'dan uçakların doluluk oranlarını isterdim. Her sabah mutlaka arar kaç yolcu olduğunu öğrenirdim. O dönemde Barış ile bir çok daire müdürü arkadaşımdan daha fazla görüşür ve daha yakındık. Uçuş raporları gelmediği günlerde merak eder raporun neden gelmediğini soruyordum. Bir trafik kazası sonucu Barış'ı kaybetmek beni çok üzdü. Bugün de duygularıma hakim olamadığım için hepinizden özür diliyorum”dedi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2009 Çarşamba 23:54:35
Güncelleme :2 Nisan 2009 Perşembe 01:57:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?