2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Yangınlar ormanları kül etti

Hatay'ın İskenderun ilçesine bağlı Kurtbağı Köyü ormanlık alanında çıkan orman yangınında 15 dönümlük kızılçam ve zeytin ağaçları kül oldu. Yangın, köylülerin desteğiyle kısa sürede kontrol altına alınarak, söndürüldü.


Edinilen bilgiye göre yangın saat 19.00 sıralarında başladı. İskenderun'a bağlı Kurtbağı Köyü ormanlık alanında çıkan yangına önce köylüler, ardından da Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı itfaiye ekipleri müdahale etti. 350 köylünün destek verdiği söndürme çalışmaları 2 saat sürdü ve yangın tamamen kontrol altına alınarak, söndürüldü. Soğutma çalışmalarında köylüler su ile müdahale edemedikleri yangını elleriyle toprak atarak söndürdüler.

İskenderun Kaymakamı Cengiz Horozoğlu, yangının çıkış sebebinin
araştırıldığını ve 15 dönüm alan üzerinde çıkan yangının tamamen kontrol altına alındığını söyledi.

Osmaniye'nin Kayalı köyünde çıkan ve şiddetli rüzgarın da etkisi ile kısa sürede büyüyen orman yangını, henüz kontrol altına alınmadı. Yangının tehdit ettiği Kükürtlük Yaylası boşaltıldı.


Alınan bilgiye göre, saat 17.00 sıralarında Kayalık köyünün yakınında üç ayrı yerde birden çıkan orman yangınında sabotaj ihtimali üzerinde duruluyor. Yangın mahalline gelen Vali Zübeyir Kemelek, Belediye Başkanı Davut Çuhadar ve İl Jandarma Komutanı Albay İlhan Ekemen yetkililerden bilgi aldı. Vali Kemelek, orman yangınının halen devam ettiğini belirterek, "Yangına müdahale çalışmaları sürüyor. Çevre il ve ilçelerden de takviye ekipler geldi. Çok sayıda orman yangın müdahale ekipleri, iş makinaları,
arazözler ve itfaiye ekipleri ile yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Ancak şiddetli rüzgar ve arazinin sarp olması müdahaleyi zorlaştırıyor. Bu arada yangının tehdit ettiği ve yaklaşık 130 kişinin yaşadığı Kükürtlük Yaylası boşaltıldı" dedi. Kemelek, şu ana kadar yaklaşık 100 hektarlık çam ormanının yandığını bildirdi.

Diğer yandan, jandarma da Kayalık köyünden Kükürtlük Yaylası'na giden yolu kapattı ve yaylaya gidişi durdurdu. Havanın kararması nedeniyle havadan helikopterle müdahale edilemeyen yangını kontrol altına alma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

****

Mersin'in Aydıncık ilçesinde akşam saatlerinde çıkan orman yangını, kısmen kontrol altına alındı.
Edinilen bilgiye göre, akşam saatlerinde Gözce köyü yakınlarında orman yangını çıktı. 20 arazöz ve 150 yangın söndürme ekibinin müdahale ettiği yangında, yaklaşık 30-40 hektarlık çam ormanı kül oldu. Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, enerji nakil hatlarından kaynaklanmış olabileceği ihtimali üzerinde durdukları yangının kısmen kontrol altına alındığını bildirdi.

****

Adana'nın İmamoğlu ilçesinde anız yakılması sonucu çıkan orman yangınında 40 hektar makilik ve çamlık alan tahrip oldu. Yangına müdahale eden işçilerden biri yanarak yaralandı.


Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, ilçeye bağlı Camili köyündeki bir tarlada anız yakılması sonucu çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle Kozan'ın Çörten, Otlak, Sevinçli, Yağızlar, Cerenli ve Pekmezci köylerinde tarlalardaki anızlar ile makilik ve çamlık alana sıçradı. Kısa sürede büyüyen yangına Orman Bölge Müdürlüğü 1 helikopter, 30 arazöz, 5 dozer, 2 grayder, 100 teknik personel ve 300 yangın söndürme işçisi ile müdahale etti. Kısmen kontrol altına alınan yangında yaklaşık 5 bin
hektar anız yanarken, 40 hektarlık makilik ve çamlık alan tahrip oldu.


Bu arada, yangına müdahale eden söndürme ekibinden Aydın Kılıç adlı işçi, vücudunun çeşitli yerlerinden yanarak yaralandı. Kozan Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Kılıç'ın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Ayrıca, yangına müdahale ederken dumandan etkilenen bir işçiye de olay yerine gelen ambulansta müdahale edildi.

****

Uşak'ın Çamyazı köyü yakınlarında çıkan yangında, yaklaşık 5 hektarlık meşelik alan zarar gördü.


Uşak-İzmir karayolu üzerindeki Çamyazı köyü yakınlarında meşelik alanda saat 16.00 sıralarında çıkan yangın köylüleri korkuturken, yangına Uşak Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı arazözler, Uşak Belediyesi'ne ait itfaiye ekipleri, köylüler ve 50 orman işçisi müdahale etti. Kısa sürede kontrol altına alınan yangın, 5 hektarlık alanda etkili oldu. Zamanında müdahale sayesinde çam ormanlarına sıçramadan kontrol altına alınan yangında soğutma çalışmaları devam ederken, yangının anız yakılması sonucu çıktığı
ihtimali üzerinde duruluyor.


Orman İşletme Müdürü Ahmet Ersoy, vatandaşları anız yakmamaları konusunda uyardı. Çamyazı sakinleri ise, "Yangın köyün hemen bitişiğinde başladı. Ahırlarda bulunan samanlarımıza sıçrayacak diye çok korktuk. Allah bizi korudu. Hemen orman ekiplerine telefon ederek müdahale edilmesini sağladık" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2007 Salı 02:19:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?