3
Mayıs
2024
Cuma
UŞAK

Yaşlı çiftin okuma azmi

Uşak’ta bazı sebeplerden dolayı okul çağında okuma yazma öğrenemeyen yaşlı çift, 60 yıllık hayatları boyunca hayalini kurdukları okuma yazmayı öğrenmek için Halk Eğitim Müdürlüğü’nün açtığı kurslara katıldı. Cehaletten çok çektiklerini ve bu yaşa kadar fırsat bulamadıkları için okuma yazma öğrenemediklerini söyleyen karı koca, bundan sonra gazete okuyup evlerine gelen evrakları anlamayı umut ediyor. 

Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan okuma yazma kurslarına yazılan 63 yaşındaki Osman Arıkan ile 60 yaşındaki eşi Fatma Arıkan, öğrenmenin yaşı olmadığını herkese gösterdi. Halk Eğitim Müdürlüğü Merkez binasında devam eden okuma yazma kurslarına katılan Osman ve Fatma Arıkan ilerleyen yaşlarına rağmen okuma azmi ile herkesin takdirini topluyor. Orman İşletme Müdürlüğünden emekli olan Osman ve Fatma Arıkan çifti cahillik yüzünden bugüne kadar zorluklarla karşılaştıkları için okuma yazma kursuna geldiklerini ifade ettiler. Uşak Merkez Yaşamışlar Köyü’nde dünyaya gelen yaşlı çift köyde okul olmadığı için eğitim göremedi. 13 yaşına geldiklerinde köye okul açıldığını okumak için gittiğinde ise yaşı büyük olduğu için okula alınmadığını söyleyen Osman Arıkan, “Uşak merkezde okumak istedim ancak maddi durumumuz olmadığı için gidemedim. O yıllardan itibaren okumak içimde hep bir hayal olarak kaldı.”dedi. 

Daha sonra hayat şartları ve iş yoğunluğu nedeniyle okumaya vakit bulamadıklarını ifade eden Osman Arıkan, “Orman işletmeye işçi olarak girdim ve emekli olana kadar burada çalıştım. Okuma yazma kurslarından çok sonra haberdar oldum ve 63 yaşımda okumayı öğrenmeye karar verdim. Bende diğer insanlar gibi gazetemi okumak evime gelen evraklarımın ne olduğunu bilmek istiyordum. Okumanın yaşı yoktur düşüncesiyle kursa yazıldım. Kısa zamanda okuma ve yazmayı öğreneceğim. Cahilliğin zorlukları yüzünden 4 çocuğumu da okutmak istedim. Hepsi de liseyi bitirdiler. Fakat daha sonra hayatlarını Avrupa’da idame ettirmek için gittiler. Bundan sonra torunlarımın okuması ve iyi yerlere gelebilmesi için çalışacağım” dedi. Hayatı boyunca okuyup iyi bir yerde olmayı düşündüğünü dile getiren Fatma Arıkan da, “ Bende eşim ile aynı sebeplerden dolayı okuyamadım. Ayrıca bizim zamanımızda bayanların okuması daha zordu. Yaşamım boyunca her defasında bir fırsat çıksın istedim fakat çalışmamız gerektiğinden ve kursların olmamasından dolayı bir türlü okuma ve yazmayı öğrenemedim. eşim gibi orman işletme müdürlüğünden emekli oldum. Kursun olduğunu duyduğumda çok heyecanlandım. Eşimle beraber gelip okumak istediğimiz söyledik. Şu an okuma yazma yolunda çok ilerledik. Daha da ilerleyeceğiz. Ben kendime yeni hedefler koydum her zaman çocuklara ilim öğreten öğretmen olmak isterdim. Şimdi bu hedefime çok geç de olsa ulaşmak istiyorum. Okuma yazmanın ardından ilk okul, ortaokul ve liseyi dıştan bitirip öğretmen olma yolunda ilerlemek isterim. Cahillikten bende çok çektim. En basit işlerde bile insanlardan yardım almak zorunda kalıyordum. Otobüse binerken ve telefon ederken bile birilerinin yardımı olması gerekiyordu. Artık kendi işimi kendim yapacağım. Çocuklarımıza ailelerin okuma yönünde ve eğitim yönünde daha fazla hassas davranmalarını istiyorum” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2007 Cumartesi 12:33:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
merve güngör IP: 85.103.236.xxx Tarih : 23.11.2007 00:15:15

helal olsun sizlere ben sizinle gurur duyuyorum hala ve amca bunlar benim akrabalarım on larla gurur duyuyorum.