7
Mayıs
2024
Salı
UŞAK

Yemekler toprak kaplarda yarıştı

UŞAK’TA TOPRAK KAPTA YEMEK YARIŞMASI

Uşak Valiliği öncülüğünde düzenlenen ve Uşak Üniversitesi’nin koordinatörlüğünü üstlendiği “Uşak ve Yöresi Toprak Kapta Yemek Yarışması” yoğun ilgi gördü. 62 yarışmacının toplam 137 yemekle katıldığı yarışma renkli görüntülere sahne oldu.

2011 yılı Uşak için tanıtım yılı faaliyetleri kapsamında Öğretmenevi toplantı salonunda gerçekleştirilen yarışmada jüri üyeleri birinciyi seçmekte zorlandı. 3 ayrı kategoride gerçekleştirilen yarışmayı; Vali Özdemir Çakacak, Garnizon Komutanı Jandarma Albay İsmail Özcan, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Şişman, İl Emniyet Müdürü Cafer Şahin, daire müdürleri, yarışmacılar ve davetliler izledi. Yarışmanın Uşak ilinde bir ilk olduğu bildirilerken toprak kapların Bilecik ilinden temin edildiği öğrenildi. Yarışmaya katılan yarışmacıların yemeklerinin bir kitapta toplanacağı ifade edildi. 62 yarışmacının 3 ayrı kategorideki yemeklerini (ana yemek, ara yemek ve tatlı) aralarında Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sadettin Öztürk ile Aşçılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Şeref Barlas’ın bulunduğu 11 jüri üyesi değerlendirdi. Yarışma sırasında Uşak yöresine ait türküler ve halk oyunları gösterileri izleyicileri coşturdu. Uşak yöresine has; Celpleme, Pişirge, Köstürme, Sızdırma, Ebemköfte, Arapaşı, Topalak, Alacatene gibi pek çok yemek yarışmada 11 jüri üyesinin beğenisine sunuldu. Puanlamada; sunum, görsellik, yöresellik ve orijinallik, lezzet ve kıvam gibi kriterler dikkate alındı. Yarışma sonunda ana yemek kategorisinde birinciliği Mustafa Kapan “Cepleme” adlı yemeğiyle kazandı. Ara yemek kategorisinde Ebru Gündüz “Zeytin Yağlı Etli Kuru Yaprak Sarma” ile birinci olurken, tatlı kategorisinde ise Sultan Akbaş “Haşhaşlı Revani” tatlısıyla birinci oldu. Yarışmanın geleneksel hale getirileceği bildirilirken birinci olan yarışmacılara bin lira para ödülü verildi.

 

“UŞAK YÖRESİ ZENGİN BİR YEMEK KÜLTÜRÜNE SAHİP”

Yarışma öncesi bir konuşma yapan Uşak Valisi Özdemir Çakacak, bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek yarışmacılara başarılar diledi. Uşak yöresine zengin bir yemek kültürüne sahip olduğunu anlatan Vali Özdemir Çakacak, “Sahip olduğumuz zenginlikleri ülke çapında tanıtmada kararlıyız” dedi.

Anneler Günü nedeniyle tüm kadınların gününü de kutlayan Vali Çakacak, “Uşak ili göründüğünden daha büyük ve güçlü bir il diyoruz her zaman. Ama bu değerleri ve gücü öncelikle bizim bilmemiz sonra da çevreye duyurmamız gerekiyor. Bu eksiklik nedeniyle 2011 yılını tanıtım yılı ilan ettik. Amacımız ilimizin sahip olduğu değerleri ülke çapında duyurmak. Bu amaçla valilik koordinatörlüğünde şehrin tüm aktörleriyle birlikte çeşitli fuarlara katıldık. Uşak adını daha fazla duyurmak için fuarlara ve etkinliklere devam edeceğiz. Yemek yarışmasını valilik öncülüğünde yapıyoruz. Bu yarışmanın koordinatörlüğüne üniversitemiz yapıyor. Yemeklerin yapılacağı toprak kaplar Bilecik’ten getirtildi. İlimizin tüm aktörleri, üniversitemiz bu tanıtım faaliyetlerine katkı sunuyor. Üniversitemiz CIEPO konferansı yaptı. Bu konferanstaki bildirileri kitaplaştıracağız. Kentle buluşma sergisi adı altında 22 ülkeden sanatçıların katıldığı çok güzel bir sergi açıldı üniversitemizde. Bütün bunlar ilimizin adını ülke çapında duyulmasına katkı sağlıyor. Belediyemiz ressamları ilimize getirip kenti resmettirecek. Bu çalışmalardan mutluluk duyuyoruz. Sahip olduğumuz zenginliklerden bir tanesi de yemek kültürüdür. Bu yarışma nedeniyle belki unutulmaya yüz tutan yemeklerimizi yeniden yaşatmaya fırsat bulacağız. Yarışmaya katılan yemeklerimizi “Uşak Yemekleri” adı altında kitaplaştıracağız. Bu zenginliklerimizi bizden sonraki kuşaklara aktaracağız. Tüm yarışmacılarımızı cesaretlerinden dolayı tebrik ediyorum” dedi.

 

YARIŞMAYA KATILAN YEMEKLERDEN BAZILARI

Ebemköfte: Ulubey yöresine ait geleneksel bir damak tadıdır. Kıyma haline getirilen kuzu etine un, karabiber, naneyle eklenir. Köftelik daha sonra ızgara yada yağda pişirilir.

Cepleme: Taze kesilmiş kuzu etinden çıkartılan pirzolaların arpacık soğanı, defne yaprağı ve az miktarda salçayla çömlek kapta odun ateşinde pişirilerek yapılıyor.

Köstürme: Soğan, domates ve biberin hafif yağda kısık ateşte kavrulmasıyla meydana gelen yemeğe karabiber, pul biber, sarımsak ilave edilerek yapılır.

Pişirge: Bir miktar nohudun bir gün önceden haşlanarak dinlendirilir ve nohudun içine erkek keçiye ait kemikli etler arpacık soğanıyla karıştırılarak çömlekte pişirilmesiyle olur.

Sızdırma: Kaynayan suya yumurtalar kırılır, pişirilir, bir tabağa alınan pişmiş yumurtalar iri parçalara ayrılarak tereyağı içinde kızartılan bir miktar uşak tarhanası ve salça yumurtaların üzerine dökülür. Damak tanıda göre karabiber ile nane ilave edilir.

Arapaşı: Bir miktar un kaynar suda pişirilerek tepsiye dökülür. Un tepside dinlenirken, kaynatılan tavuk eti parçalanır ve unla köfte haline getirilir. Oluşturulan küçük köfteler kaynar suda pişirilir. Tepside dinlenmeye alınan un kesilerek kaynayan köftelerin içine atılır. Tabağa alınan yemeğin üzerine pul biberle sos eklenerek servis edilir.

Alacatene: Yeşil mercimek ve bulgurun ince kıyılmış soğan ile pişirilmesiyle yapılır ve isteğe göre acı biber ile salça ilave edilebilir.

Topalak: Uşak yöresinde uzun yıllardan bu yana düğün yemeği olarak bilinir. Kıyma ve bulgur unla karılır küçük köfteler hazırlanır. Salçalı suda köfteler kaynatıldıktan sonra servis edilir.

UŞAK’TA TOPRAK KAPTA YEMEK YARIŞMASI
UŞAK’TA TOPRAK KAPTA YEMEK YARIŞMASI
UŞAK’TA TOPRAK KAPTA YEMEK YARIŞMASI
UŞAK’TA TOPRAK KAPTA YEMEK YARIŞMASI
UŞAK’TA TOPRAK KAPTA YEMEK YARIŞMASI
UŞAK’TA TOPRAK KAPTA YEMEK YARIŞMASI
İHA
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2011 Pazar 16:25:00
Güncelleme :9 Mayıs 2011 Pazartesi 22:43:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?