2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Yeni sezon pancar alımı başladı

Türkiye'nin ilk şeker fabrikası olan Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası'nda 2009-2010 yılı 84. pancar alım kampanyası, düzenlenen törenle başladı. Geçen yıl yaklaşık 150 bin ton pancar işleyen fabrika, bu kampanya döneminde ise 125 bin net pancar işlemeyi ve ülke ekonomisine 40 milyon YTL katkı sağlamayı hedefliyor.

Şeker fabrikası önünde düzenlenen törene Uşak Vali Vekili Mehmet Önal, Vali Yardımcısı Fahrettin Göncü, Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu, Şekir-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Vahap Polat, fabrikanın kurucusu Nuri Şeker'in torunu Mehmet Şeker ile daire müdürleri ve pancar üreticileri katıldı. Nuri Şekeri Uşak Şeker Fabrikası Müdürü Ekrem Ceyhun, açılışta yaptığı konuşmada, "2009 yılında pancar ekimi için 200 bin ton kota tahsis edilerek 132 köyde 3 bin 506 çiftçiden 150 bin ton pancar taahhütü alındı.

Pancar ekimi zamanında ise interland alanı içersinde yer alan Uşak merkez, Banaz, Sivaslı, Çivril, Çal, Baklan, Dumlupınar, Altıntaş, Gediz, Simav, Sinanpaşa, Salihli ilçelerinde bulunan toplam 132 köyde 3 bin 404 çiftçi ailesi tarafından yaklaşık 28 bin 340 dekar alanda pancar ekimi yapıldı. Bu ekim sonucunda çiftçimize 140 bin ton pancar tesellüm edilmesi hedeflenmişti. Ancak makismum 125 bin ton pancar tesellüm edilebilecektir. Bu pancarın tahmini bedeli olarak çiftçiye ödenecek olan 16 milyon TL'nin şu ana kadar yüzde 41'i olan 6.5 milyon TL ayni ve nakdi avans olarak ödenmiştir. 1Ekim- 13 Aralık 2009 tarihleri arasında sürecek pancar kampanyasında ise net olarak 125 bin ton pancar işlenerek, bu pancarlardan 19 bin 500 ton kristal şeker, 5 bin 500 bin ton melas, 42 bin 500 ton yaş küspe üretilecektir. Üretim sonunda elde edilecek olan kristal şeker ve melasın ülke ekonomisine yaklaşık 40 milyon TL katkı sağlaması hedeflenmektedir" diye konuştu. Fabrikada 537 işçinin çalıştığını da söyleyen Ceyhun, fabrikanın sağladığı ekonomik katkı nedeniyle ayakta tutulması ve herkesin sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Şeker-İş Sendikası Uşak Şube Başkanı Ali Kıyar, ise konuşmasında özelleştirme kapsamında yer alan fabrikanın özelleştirilmesine karşı olduklarını söyleyerek,”Dünyada pancar üretimini süspansiyon yapmayan ve desteklemeyen tek ülke Türkiye'dir. AB ülkelerinde 2014 yılında 6 ülkeye şeker üretme yetkisi verilecektir. Türkiye 2014 yılına kadar pancar kotamızı 22 milyon tona çekmezsek 70 milyonluk tarım ülkesi olarak AB ve ABD'nin pazarı haline geleceğiz”dedi.

Uşak Vali Vekili Mehmet Önal ise fabrikanın Uşak ve Türkiye için ayrı bir yeri olduğunu ifade ederek, sorunların çözümü ve daha verimli kampanyalar için gerekli desteği sağlayacaklarını söyledi. Konuşmaların ardından kurban kesimi ve dualarla fabrikaya çiftçiler tarafından getirilen ilk pancar depolara döküldü. Törende ayrıca ilk pancarı fabrikaya getiren üreticilere çeşitli hediyeler verildi.

"DEDECİĞİM FABRİKAN SATILIYOR"
Buarada Uşka Şeker Fabrikası'nın kurucusu Nuri Şeker'in torunu Mehmet Şeker kampanya açılışına ilfinç bir çelenkle geldi. Fabrikanın özelleştirilmesine karşı olduğunu ifade eden Mehmet Şeker törene "Dedeceğim Fabrikan Satılıyor" çelengi ile geldi. Şeker'in çelengi tören alanını arka tarafına bırakılırken Mehmet Şeker, çelenkle birlikte gazetecilere poz verdi. Türkiye'nin ilk şeker fabrikasının dedesi tarafından kurulduğunu ve özelleştirme kapsamında olmasının kendilerini özdüğünü anlatan Mehmet Şeker, fabrikanın özelleştirilmemesi için gerekli girişimleri de sürdüreceklerini söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2009 Pazartesi 12:48:38
Güncelleme :28 Eylül 2009 Pazartesi 13:30:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?