Uşak İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, 2010 yılında ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 7 milyon 500 bin adet fidan dikimi gerçekleştirecek. Ağaç dikim sezonu boyunca günde 3 bin kişi çalıştırdıklarını söyleyen Çevre ve Orman İl Müdürü Ramazan Toker, bu yıl 5 bin hektar alanda fidan dikimi gerçekleştireceklerini ifade etti.
Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, çeşitli nedenlerden dolayı tahrip olan ormanlık alanların yeniden ağaçlandırılması için 6 yıldır yoğun bir kampanya sürdürüyor. Bu kampanya çerçevesinde Uşak'a bağlı köylerden gelen yaklaşık 3 bin kişi, 4 ay boyunca fidan dikimi yapıyor. Yürütülen ağaçlandırma çalışmaları hakkında bilgi veren Ramazan Toker, il genelinde toplam 220 bin hektar ormanlık alan bulunduğunu söyledi. Uşak’ın toplam 552 bin hektar alana sahip olduğunu 332 bin alanın orman alanı dışında kaldığını ifade eden Ramazan Toker, yürütülen çalışmalar kapsamında istihdama da ciddi bir katkı sağladıklarını kaydetti. 8 ay boyunca ağaç dikim, bakım ve teras çalışmaları için günde 3 bin kişiyi çalıştırdıklarını anlatan Toker bu yıl; kızılçam, karaçam, ceviz, badem, akasya, akağaç, palamut meşesi, fıstıkçamı ve iğde fidanı dikileceğini söyledi. Fidan dikim çalışmalarının Kasım ile Mart ayları arasında gerçekleştirildiğini anlatan Çevre ve Orman İl Müdürü Toker, çalışmalar kapsamında 4 milyon 500 bin TL harcanacağını dile getirdi.
Uşak'ta 2003 yılından itibaren ciddi bir ağaçlandırma çalışması yaptıklarını ve 2007 yılı sonu itibariyle il genelinde Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar yapılan ağaçlandırma rakamlarına 4 yılda ulaştıklarını belirten Toker şunları söyledi; “Burada çalışan insanlar çevre köylerde yaşayan köylülerdir. Ay sonunda emeklerinin karşılığını veriyoruz. Ağaçlandırma yaptığımız sahalar genelde erozyona açık ve taşlık sahalardır. Bu sahaları erozyondan korumak amacıyla yoğun bir çalışma içerisine girdik. 2006 yılında 5 bin 700 hektar, 2007 yılında 4 bin hektarlık alanda ağaçlandırma yaptık 2008 yılında 6 milyon 420 bin ve 2009 yılında da 7 milyon 500 bin fidan diktik. 2010 yılında da 4 milyon 500 bin TL harcayarak 7 milyon 500 bin adet fidan dikimi gerçekleştireceğiz. Biz çalışmalar sırasında 8 ay boyunca günde 3 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. İşsizliğin hat safhaya ulaştığı günümüzde insanları fidan diktirerek yevmiye usulü para kazandırıyoruz. Yapılan ağaçlandırma çalışmaları birkaç yıl sonra fidanlar büyümeye başlayınca daha da önem kazanacak”
Cumhuriyetin kuruluşundan 2003 yılına kadar 16 bin hektarlık alanda ağaçlandırma yapıldığını 2004 ile 2008 yılları arasında 16 bin 500 hektar alanda fidan diktiklerini de kaydeden Ramazan Toker “Biz 4 yılda 80 yıllık ağaçlandırma çalışmalarını yakaladık. 2008-2012 yılları arasında hedefimiz yıllık 18 bin hektar alanı ağaçlandırmaktır. Uşak’ın dört bir köşesindeki tüm boş alanları ağaçlandırıyoruz. Taşlık, kayalık veya kötü arazileri bile ağaçlandırdık. Çünkü kötü arazi kader değildir. İlimizin toplam alanının yüzde 45’i ormanlardan oluşuyor. 552 bin hektarlık toplam alanın 220 bin hektarı ormanlarla kaplı. Hedefimiz ağaçsız alan bırakmamak. Vatandaşlarımızın ve diğer kurumların da bu çalışmalara sahip çıkmasını bekliyoruz”dedi.
il müdürüm her müdür şef sizin gibi yeşil ve uşak sevdalısı olsa, bu başarınız diğer md ve şeflere örnek olur. bu yorğun halinizde bu vesile ile geçmiş olsun derim. sağlıklı günler dilerim.
Çalışmalarınızdan dolayı tebrik ederim.Bir taraftan Yeşillendirmeye çalışıyorsunuz ama diğer taraftan bu yeşil alanlar çöplüğe çevriliyor.Karahallı Belediyesi çöp toplama alanı en güzel örneği.Birde o alanın kaldırılması yada ıslah edilmesi için bi el atsanız.