2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Zam doğalgaz kullanımını azalttı

Uşak Doğalgaz Dağıtım A.Ş. (UDAŞ) Genel Müdürü Ahmet Doğu yaptığı açıklamada, 19 bin abone sayısına ulaştıklarını ve il ekonomisine yıllık 20 milyon TL katma değer sağladıklarını söyledi. Toplam 60 bin konuta ulaştıklarını belirten Doğu, kentte günlük 450 bin metreküp gaz tüketimi olduğunu ve bacalı sistem kullanılmadığını ifade etti.

Uşak'ta yaklaşık 4 yıldır doğalgaz kullanıldığını ve UDAŞ olarak bugüne kadar 25 milyon TL yatırım yaptıklarını kaydeden UDAŞ Genel Müdürü Ahmet Doğu, şehrin yüzde 83’üne doğalgazı ulaştırdıklarını dile getirerek, 2009 yılında hedeflerinin kentin tamamına ulaşmak olduğunu belirtti. Uşak’taki konutların yüzde 32’sinde doğalgaz kullanıldığını ve hava kirliliğinin son üç yılda düştüğünü anlatan Doğu, küresel krizin ve zamların abone artış hızını olumsuz etkilediğini söyledi.

Doğalgazın kömür ve diğer yakıtlara oranla son zamlara rağmen hala daha ucuz ve sağlıklı olduğuna dikkat çeken Ahmet Doğu, “ UDAŞ olarak gaz kullanımının daha ekonomik ve sağlıklı olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Uşaklılar bunun farkına varmaya başladı. Ancak küresel ekonomik kriz ve son zamlar abone artış hızını olumsuz etkiledi. Önümüzdeki ay doğalgazda indirim yapılacağını düşünüyoruz. Kriz ve zamlar nedeniyle Uşak sanayisindeki gaz kullanımı yüzde 22 azaldı. Ancak konutlarda bir düşüş söz konusu değil. Sanayi ve konutlarda günlük toplam 450 bin metreküp gaz tüketimi var. Biz doğalgaz fiyatlarının önümüzdeki dönemde en az yüzde 30 düşmesini bekliyoruz”dedi.

Doğalgaz kullanımının Uşak’taki hava kirliliğini önemli ölçüde azalttığını söyleyen Ahmet Doğu, “Uşak kenti hava kirliliği sorunu yaşayan illerin başında geliyordu. Doğalgaz ile birlikte bu sorun aşamalı olarak ortadan kalkmaya başladı. Geçen kış kirlilik konusunda biraz sıkıntı yaşansa da alınan önlemler etkili oldu. Bu yıl ise hava kirliliği konusunda hiçbir sıkıntı yaşanmadı. Abone sayısındaki artışla birlikte önümüzdeki yıllarda hava kirliliği sorununun tamamen ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Yaklaşık bir ay önce Ankara ve İstanbul’da meydana gelen zehirlenme olayları herkesi derinden üzdü. Ancak İstanbul, Ankara ve Bursa gibi illerde bacalı sistem kullanılıyor. Uşak’ta ise bacalı sistem kullanılmıyor. Mecburi kullanılan konut sayısı ise 15 civarında. Bacalı sistem kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar var. Bacalı sistemde 0.6 milim paslanmaz çelik (316 L) kullanılmalıdır. Biz bacalı sistemlere gaz akışı sağlamıyoruz. Çünkü alimunyum folyolu bacalı sistem kullanmak intihardır. İlimizde bugüne kadar doğalgazdan kaynaklanan bir olumsuzluk yaşanmadı”dedi.

UDAŞ olarak sadece konfor ve çevre temizliği değil, il ekonomisine de ciddi bir katkı sağladıklarını da söyleyen Ahmet Doğu, "Alt yapı çalışmalarımızı büyük oranda tamamladık. 2009 yılında alt yapı çalışmalarımız tamamen bitecek.Biz, ilk yıl 9 milyon TL, geçen 2006 da 4 milyon TL 2007 de 7 milyon TL ve 2008 de 5 milyon TL olmak üzere olmak üzere toplam 25 milyon TL yatırım yaptık. Bunun yanı sıra direkt ya da dolaylı olarak doğalgazdan yaklaşık bin kişi istihdam ediliyor. Bizim yatırımlarımızın, doğalgaz için vazgeçilmez olan ısı yalıtım sistemleri, iç tesisat firmaları ve diğer alanlarda, kent ekonomisine bugüne kadar yaklaşık 75 milyon dolar katkı sağlandığını düşünüyoruz. Bir başka değişle yıllık il ekonomisine 20 milyon TL katkı sağlıyoruz. Abone sayısı 30 bin seviyesine çıktığında ve bizim yatırımlarımız kentin tamamını kapsadığındaysa Uşak ekonomisine olan katkımız 3 katına çıkacaktır. Bizden lisans alan 21 iç tesisat firması var. Vatandaşların dönüşüm, tamirat ve onarım gibi işlemlerini bu firmalara yaptırması gerekiyor. Buradaki amaç da oluşabilecek yanlışlıkların ve kazaların önüne geçmektir“ şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2009 Çarşamba 23:14:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?