4
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Mucit çiftçiden ilginç buluş

Uşak'ta lise mezunu olan Ali Erdoğan adlı çiftçi, meyilli arazilerde hareket edebilen ve biçme işlemini tek kaleme indiren biçerdöver icat etti. Proje için 2 yıldır uğraş verdiğini belirten mucit çiftçi, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan da (KOSGEB) maddi destek aldığını belirtti.

Uşak Merkez Muharremşah Köyü'nde oturan ve çiftçilik yaparak geçimini sürdüren Ali Erdoğan ilginç buluşu ile ilgi çekiyor. Hareket halinde kendisini dört yönlü dengeleyerek hububatı ayıran ve depolayan yeni makine, traktöre bağlı olarak çalışıyor. Endüstri Meslek Lisesi mezunu olan Ali Erdoğan, yaklaşık 70 bin YTL'ye mal olan, meyilli arazide hareket edebilen ve hasat işlemini tek makineyle işleyen projesi için KOSGEB ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Teknoloji Geliştirme Merkezi'nden (TEKMER) 46 bin YTL maddi destek almış. Biçerdöveri 2 yıl içerisinde bitirerek kendi tarlasında deneme amaçlı olarak kullanan Erdoğan, maddi destek sağlanması halde seri üretime geçebileceğini dile getirdi.

Projenin inceleme kurulundan geçtiğini belirten Ali Erdoğan, "Biçerdöverler terazi ile kurulur. O nedenle meyilli arazilerde çalışamaz. Makinenin kendi kendini dengelemesinden yola çıkarak bu makineyi yaptım. İlkel vaziyette olan bu proje geliştirilerek çiftçiye çok büyük kazanımlar sağlayacak. Dane, saman ve sap israfı önlenecek. Proje biçim ve saman işlemini tek kalemde bitiriyor. Peşi sıra pulluğu takıp, tarlayı kaldırabilirsiniz. Ayrıca ikinci ürün kolaylaşıyor ve anız yangınlarının önlenmesini sağlıyor. Alet traktörle çalıştığı için, hasat dönemi bittiğinde traktörünüzü çift için kullanma imkanı doğuyor. Dünya üzerinde de böyle dört yönlü kendini dengeleyebilen bir makine olup olmadığını araştırıyoruz. Türkiye ve dünyada böyle bir projeye rastlayamadık. KOSGEB de araştırmalarına devam ediyor. Makine, Türk Patent Enstitüsü tarafından 03 Şubat 2005 tarihinde koruma altına alındı" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2005 Cumartesi 13:15:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?