Uşak'ın Banaz ilçesinde bulunan ve turizm alanı ilan edilen Hamamboğazı'ndaki termal su kaynaklarının bulunduğu bölge, koyunların otlama alanına dönüştü.
Onlarca dönüm tarım arazisi, boşa akan sıcak su sebebiyle kireç, kükürt ve buhar içinde kaldı. Saniyede 120 litre sıcak su çıkan kuyular, yaklaşık 10 bin konutu ısıtabilecek kapasitede.
Hamamboğazı'nda İl Özel İdare tarafından çift yataklı 26 adet bungalov tipi ev, yüzme havuzları, 3 adet kaplıca, 1 adet idare birimi, 1 restoran, 1 sağlık odası inşa edildi. Yıllarca sağlık turizmi alanında hizmet veren bu tesisler, 1990'dan sonra 49 seneliğine Banaz Belediyesi'ne kiraya verildi. Belediye uzun yıllar tesisleri işletti. Tesislerin gördüğü ilgi üzerine bölgenin turizm alanı ilan edilmesi için çalışma başlatıldı. Çeşitli yazışmalar ve proje çalışmalarından sonra hükümet, 6 Ocak 2005 tarihinde bölgedeki 230 hektarlık araziyi turizm alanı ilan etti. Bölgenin 130 hektarı orman, 100 hektarı da tarım arazisiydi. Banaz'ı sevince boğan bu gelişmeler yaşanırken Ege Çevre Platformu, Danıştay'a açtığı davada Kamu Taşınmazlarının Turizme Tahsisi Yönetmeliği'nin iptalini istedi. Dava devam ederken Hamamboğazı'na bir darbe de Anayasa Mahkemesi'nden geldi. Mahkeme, Danıştay 6. Dairesi'nin isteği üzerine 2007 yılının Mayıs ayında orman arazilerinin turizme tahsis edilemeyeceğine karar verdi. Bu karar sebebiyle bölgedeki alan turizme açılamadı. Geçtiğimiz yıl da Uşak İl Sağlık Müdürlüğü, İl Özel İdare tarafından yapılan ve Banaz Belediyesi tarafından işletilen tesisleri, yönetmeliklere uygun olmadığı gerekçesiyle mühürledi. Mühürleme olayından sonra bazı tesisler yıkıldı, bazıları da kaderine terk edildi. Bütün bu gelişmelerden sonra bölgedeki üç kuyudan çıkan kaynar sular yöre halkının korkulu rüyası oldu. Banaz Ziraat Odası Başkanı Ahmet Alakent, kuyuların bulunduğu yerdeki verimli tarım arazilerinin kükürtlü ve kireçli sıcak suyun altında kaldığını söyledi. Banaz Belediye Başkanı Tahsin Erdem de bölgeye bir çivi bile çakılamamasının üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Bir an önce bölgenin turizme kazandırılmasını istediklerini belirten Erdem, sıcak suyun Banaz'daki konutlarda da kullanılabileceğini ifade etti. Erdem, "Bölgedeki 3 kuyunun sıcaklıkları 65-70-75 santigrat derece. Saniyede 120 litre, yaklaşık 10 bin konutu ısıtabilecek kapasitede su çıkıyor. 230 hektarlık turizm alanında şu anda sadece bekçilik yapıyoruz." şeklinde konuştu.
ELİMİZDEKİ FIRSATLARI DEĞERLENDİREMEMEK EN KÖTÜ ŞEY OLSA GEREK. AFYONKARAHİSAR İLİNDE SICAK SU İLE İLGİLİ BİRÇOK TİCARİ İŞYERLERİ OTELLER KAPLICALAR VE EYLENCE YERLERİ MEVCUT. BANAZ'DA HAMAMBAGAZI ÇOK GÜZEL ORMANLIK ALAN VE BANAZIN KALKINMASINDA ÖNDE GELEN YERLERDEN BİRİDİR. EN KISA ZAMANDA BİRŞEYLERİN YAPILMASI GEREKLİ ÜZÜLDÜM YANİ