6
Mayıs
2025
Salı
BANAZ - UŞAK

Mağaranın kalbine yolculuk

Uşak’ın Banaz ilçesi yakınındaki 2100 metre uzunluğa sahip Çokrağan Mağarası’nda altı saat süren inceleme yapan mağaracılar, binlerce yıllık travertenler buldu. Türkiye'de keşfedilmeyi bekleyen 40 bin mağaranın bulunduğu belirtiliyor 

Banaz ilçesine bağlı Yukarı Karacahisar köyü yakınlarındaki 2100 metre uzunluğa, 38 metre derinliğe sahip Çokrağan’ın kalbine kadar ilerleyen mağaracılar, binlerce yıllık travertenlere ulaştı.

Türkiye Mağaracılar Birliği Genel Sekreteri Meltem Pancarcı, İzmir Mağara Araştırma Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Onur Gora ve Dokuz Eylül Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü Başkanı Yusuf Öğrenecek’in de bulunduğu 7 kişilik mağara ekibi, Murat Dağı eteklerindeki 3 katlı yer altı mağarasına araştırma gezisi düzenledi.

Gezide, mağaracılar, 2 bin 100 metre uzunluğundaki geniş galerilere sahip labirentimsi yapısı bulunan Çokrağan Mağarası’nda 6 saat süren zorlu yolculuk gerçekleştirdi.

Sabahın erken saatlerinde Çokrağan Mağarası önüne gelen mağaracılar, burada düzenledikleri toplantıda geziyle ilgili son hazırlıkları gözden geçirdiler.

Küresel ısınma nedeniyle yer altı sularının daha önem kazandığı bu dönemde, su kaynakları açısından zenginliğin göstergesi olan karstik konumdaki mağaraya, aydınlatma için kullanılan karpit lambalarını yakarak giren ekip, daha önce iki büyük deprem atlatan Çokrağan’da ilerlemeye başladı.

Dikey ve serbest inişlerin ardından Uşak ve Banaz’ın su ihtiyacının bir bölümünü karşılayan yer altı su kaynaklarına ulaşan ekip, ip yardımıyla burayı geçti. Mağaracılar, labirent yolculuğunun ortası olan 1200 metrede, binlerce yıllık travertenlere ulaştı.

Buradaki incelemelerinin ardından ilerleyişlerini sürdüren ekip, mağaranın ilk iki katının fosil oluşumunu rapor ettikten sonra üçüncü katmandaki damla taş oluşumlarını inceledi. Zorlu geçen inişte, mağaranın sonuna ulaşan ekip, 6 saatlik çalışmasını tamamladı.



"Şov amaçlı spor değil"



Türkiye Mağaracılar Birliği Genel Sekreteri Meltem Pancarcı, mağaracılığın yeni bir spor olduğunu, ancak Türkiye’de yeteri kadar tanınmadığını söyledi.

Ülkede aktif olarak mağaracılık yapan kişi sayısının 100 civarında olduğunu belirten Pancarcı, şunları kaydetti:

"Sekiz yıldır mağaracılık yapıyorum. Keşfi ve bilinmezi bilinir hale getirdiği için bu spor ilgimi çekti. Ülkemizde bu güne kadar yaklaşık 2 bin mağara keşfedildi. Ancak mağara sayısının 40 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Keşfedilmeyi bekleyen mağaraların sayısının çokluğu, yabancı mağaracıların ilgisini çekiyor. Yurt dışındaki mağaracılar, turist olarak gelip, izinsiz olarak ülkemizdeki mağaralarda inceleme yapıyor. Bu da mağaradaki yer altı suları, maden yapısı gibi envanter bilgilerinin yurt dışına çıkmasına neden oluyor. Bunun önüne geçilmeli."

Dünya Speoloji ve Balkan Mağaracılar birliklerine üye olan Türkiye Mağaracılar Birliğinin bünyesinde, 6 dernek ve 8 üniversite kulübünün bulunduğunu ifade eden Pancarcı, yurt dışındaki kulüp ve derneklerle ortak çalışmalar yaptıklarını, ancak bu spora hiçbir kurumun destek vermediğini kaydetti.

Pancarcı, "Ancak mağaracılık sporuna hiçbir kurum destek olmuyor. Çünkü mağaracılık şov amaçlı bir spor değil, izleyicisi yok, taraftarı yok. Mağaracılık bir bilim sporu" dedi.

Bölgede su seviyesinin iki kere alçaldığı, tektonik hareketlerin şiddetli olmadığı gözlemlenen Çokrağan Mağarası’nın çok uzun, metrelerce geniş galerilere sahip olması ve labirentimsi bir yapıda bulunmasının, oluştuğu kireç taşlarında çatlak sistemlerinin iyi geliştiği ve yer altı su seviyesinin uzun süreler değişmediği öğrenildi.

AA
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2008 Salı 09:39:39
Güncelleme :15 Temmuz 2008 Salı 14:20:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?