2
Mayıs
2024
Perşembe
KARAHALLI - UŞAK

Karahallı Genel Bilgi

Ege Bölgesi’nde, Uşak İli’ne bağlı bir ilçe olan Karahallı, kuzeyinde Sıvaslı ilçesi, doğu ve güneyinde denizli, batısında Ulubey ilçesi, kuzeybatısında da Uşak Merkez ilçesi ile çevrilidir. Ege Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi’ni birbirinden ayıran İçbatı Anadolu Eşiği denilen platonun güneyinde yer almaktadır. Bulkaz Dağlarının batı uzantıları ilçenin doğusunu engebelendirmektedir. Bulkaz Dağlarının yamaçlarında yaylalar bulunmaktadır. Denizli Çivril Ovası’nın düzlükleri güneyden ilçe topraklarına girmektedir.

İlçe topraklarını kuzeyinden geçen Banaz Çayı ile Bulkaz Çayı sulamaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 873 m.dir. İl merkezine 60 km uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 323 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 14.423’tür.

İç Anadolu ile Ege bölgesi arasında geçiş ikliminin bütün özelliklerini taşıyan İlçede yıllık yağış oranı düşük seviyededir. Yaz ayları Ege iklimine göre daha serin, kışlar da daha serttir. Yıllık ortalama sıcaklık 12 C.dir. Yıllık ortalama yağış da 500-550 mm.dir. İlçenin bitki örtüsü step görünümündedir. Dağlık alanların yamaçlarında meşe ağaçları bulunmaktadır.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünler, üzüm başta gelmek üzere buğday, arpa, nohuttur. İlçe ekonomisinde bağcılık ve kuru üzüm üretimi ön plandadır. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş besiciliği yapılmakta olup, sığır, koyun ve kıl keçisi yetiştirilir. Dokumacılık, halı ve kilimcilik ilçe ekonomisinde en büyük etkendir. Karahallı kilimleri Türk halı sanatı yönünden önem taşımaktadır.

Clandras Köprüsüİlçenin Eski çağ tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Ancak Banaz Çayı üzerindeki Clandras Köprüsü Lydialılar dönemine tarihlendirilmektedir. Buna dayanılarak Lydialıların burada yaşadıkları anlaşılmaktadır. Bunun dışında tarihi kaynaklarda Karahallı ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Belediyesi 1907’de kurulan Karahallı küçük bir yerleşme olup, Uşak’ın 1953’te il olması ile Karahallı da ilçe konumuna getirilerek Uşak’a bağlanmıştır.

İlçede tarihi eser olarak Clandras Köprüsü bulunmaktadır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.usak-cevreorman.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2009 Salı 11:32:43

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR