2
Mayıs
2024
Perşembe
MERKEZ - UŞAK
Belediye Sayfaları
Nufus
334.115
Yüz Ölçümü
5.341
İlçe Sayısı
6
Vali
Nufus
209.033
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
4
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Opsikion, Ovsekyon


Manisa’nın Salihli İlçesinin 49 km. doğusunda dağlarla çevrili volkanik bir ovanın ortasındadır. Strabon da buradan Katakekaumene (yanmış bölge) olarak söz etmektedir.

Anadolu’da ana tanrıçanın isimlerinden biri olan Opsikion,”Ana Tanrıça Halkının Yeri” anlamındadır.

Opsikion’un ne zaman kurulduğu ve geçmişi bilinmiyor. Ayrıca yeri konusunda da bazı farklı iddialar ortaya atılmıştır. Bazılarına göre bugünkü Kula ilçesi ile Opsikion özdeştirilmiştir. Prof.Bilge Umar, Opsikion’un Kula’da olmadığını söyler. Bizans tarihçileri sırtlarda olduğunu yazmışlardır. Oysa Opsikion Kula’da tepeler arasındaki çukurda kurulmuştur. XIII. yüzyılda Nikaeia (İznik)’ya taşınan Bizans İmparatorluğu’nun egemen olduğu yerler belirtilirken şöyle bir ibareye rastlanmıştır: “Magidon ile Opsikion yanında kaleleri olan Saittai ve Koula...” Bu da gösteriyor ki, Kula Opsikion yakınındadır ve onunla aynı yer değildir.

Bu bölgede yüzey araştırması ve arkeolojik kazı yapılmamıştır. Bu bakımdan iddiaları somutlaştıracak bilgiler verebilmek çok zordur. Yalnızca kentin bulunduğu sanılan yerde mermer mimari parçalarına, yazıtlara ve birde Kybele kabartmasına rastlanmıştır. Ayrıca Onesime isimli bir kadının oğlunu iyileştiren tanrı Men’in adak steli bugün Uşak Müzesi’ndedir.

Yayın Tarihi : 11 Ekim 2004 Pazartesi 13:29:56
Güncelleme :14 Ekim 2008 Salı 12:25:56

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR