2
Mayıs
2024
Perşembe
SİVASLI - UŞAK

Sivaslı Genel Bilgi

Ege Bölgesi’nin İçbatı Anadolu Bölümünde, Uşak İli’ne bağlı bir ilçe olan Sivaslı, kuzey ve kuzeydoğusunda Banaz, doğusunda Afyonkarahisar ve Denizli, güneyinde Denizli, güneybatısında Karahallı ve Ulubey ilçeleri, batı ve kuzeybatısında Uşak Merkez ilçesi ile çevrilidir. Uşak’ın doğu ve güneydoğu kesiminde yer alan Sivaslı’nın ilçe toprakları dalgalı düzlüklerden oluşmaktadır. İlçenin doğu kesimini Bulkaz Dağı’nın batı uzantıları engebelendirir. İlçenin batı ve güneybatı kesimleri ise geniş düzlüklerden meydana gelmiştir.

Büyük Menderes Nehri’nin kollarından Banaz Çayı ile ilçe topraklarından kaynaklanan sular ilçe topraklarını sulamaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1.050 m.dir. İl merkezine 32 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 486 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 26.196’dır.

İlçede karasal iklim hüküm sürmektedir. Yazlar sıcak, kışlar soğuk ve yağışlıdır. Bitki örtüsü step görünümünde olup, dağlık alanlar ormanlarla kaplı olup, bu ormanlar çam, meşe ve ardıç ağaçlarından oluşmuştur.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında arpa, buğday, şeker pancarı, baklagiller, susam, tütün, palamut ve haşhaş gelmektedir. İlçede yetiştirilen çileğin ekonomisinde ayrı bir yeri bulunmaktadır. Bunun dışında üzüm, armut ve elma gibi meyveler de yetiştirilir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmakta olup, sığır, koyun ve kıl keçisi yetiştirilir. Kümes hayvancılığı ve arıcılık da yapılmaktadır. İlçede et ürünlerini işleyen kuruluş bulunmaktadır. Ayrıca kilim ve halı dokuma tezgahları yaygın olup ilçe ekonomisinde önemli bir faktördür.

Sebaste Antik Kent KalıntılarıSivaslı çevresinde yapılan kazılar, yörede Kalkolitik Çağ’dan (MÖ.5500-3500) itibaren bir yerleşim olduğunu ortaya koymuştur. Hititler, Luviler, Lydialılar ve Frigyalılar buraya yerleşmişlerdir. Sivaslı yakınındaki Selçikler Köyü’nde Dr.Nezih Fıratlı, Roma döneminde kurulmuş Sebaste Antik kentinde arkeolojik kazı yapmış ve burada ele geçen küçük buluntu, mimari parça ve heykeller Uşak Müzesi’nde sergilenmektedir.

MÖ.VII.yüzyılda Kimmerler, ardından Persler buraya hakim olmuştur. Büyük İskender’in Anadolu’da Pers hakimiyetine son vermesinden sonra Makedonyalılar yöreye hakim olmuştur. Bunu Pergamon Krallığı izlemiştir. Pergamon Krallığı’nın vasiyet yolu ile Roma’ya bağlanmasından sonra Roma’nın egemenliğine girmiştir. Roma’nın ikiye ayrılmasından sonra MÖ.IV.yüzyılda Bizanslılar yöreye hakim olmuşlardır.

Bizans döneminde Anatolikon Theması’nın sınırları içerisinde olan yöre, Bizans’ın önemli bir Piskoposluk merkezi idi. Sivaslı Selçuklular ile Bizanslılar arasında sık sık el değiştirmiştir. Selçuklu sultanı II.Kılıçarslan ile Bizans İmparatoru Manuel Komnenos arasında yapılan Miryakefalon Savaşı sonucunda yöre, Selçukluların yönetimine geçmiştir. Sultan II.Kılıçarslan 1185’te topraklarını on bir oğlu arasında paylaştırmıştır. Bunun sonucunda da Kütahya, Uşak ve Uluborlu bölgesi Gıyaseddin Keyhüsrev’in payına düşmüştür. I.Gıyaseddin Keyhüsrev 1192 tarihinde devletin başına geçmeyi başarmışsa da bu durum fazla uzun sürmemiş, 1196’da kardeşi II.Süleyman Şah tarafından sürgüne gönderilmiştir. Selçuklu sultanlarının aralarındaki bu mücadeleden yararlanan Bizanslılar da Uşak yöresini yeniden ele geçirmişlerdir.

XIII.yüzyılın ilk yarısında Alaaddin Keykubat Uşak yöresini Anadolu Selçuklu topraklarına katmış ve bu dönemde Malatya yöresinden gelen Germiyanoğulları Uşak ve çevresine yerleşmişlerdir. Germiyanoğulları 1300 yılında burada bağımsızlığını ilan etmiş, bu durum Yıldırım Beyazıt’ın 1390’da yöreyi Osmanlı topraklarına katmasına kadar sürmüştür. Ancak Yıldırım Beyazıt Ankara Savaşı’nda (1402) Timur’a yenilince, Timur yöreyi yeniden Germiyanoğullarına vermiştir. Uşak ve yöresi 1429’da Germiyanoğullarının son hükümdarı II.Yakup Bey’in vasiyeti ile kesin olarak Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Cumhuriyet döneminde Uşak ilçesine bağlı bir bucak iken, 1953 Yılında Uşak’ın il olması ile Uşak’a bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Roma dönemi antik Sebaste kenti kalıntıları, ilçenin çeşitli yerlerindeki kaya Kiliseleri, Lydia dönemine ait Tümülüsler, Balıkkaya, Delikkaya ve Aziz Manas Kiliseleri, Hacim Sultan Türbesi bulunmaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.sivaslı.dk ve www.usak-cevreorman.gov.tr adreslerinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2009 Salı 11:35:19

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR