6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADIYAMAN

Sabahattin Muhlis


(1899-1947)

Besteci. Galatasaray Sultanisini bitirdi. İtalyan öğretmenden piyano ve müzik dersleri alan Muhlis Sabahattin Ezgi, meşrutiyetin ilanından sonra gazete¬cilik yapıp, üyesi olduğu, İttihat ve Terakki Fırkası dışında kalan Jöntürk çevresinin kurduğu Osmanlı Demokrat Fırkası'nın genel sekreterliği görevini üstlendi.

İttihat ve Terakki'ye karşı yazılarından ötürü soruşturmaya uğrayınca yurt dışına kaçmak zorunda kaldı. Siyasetle uğraşmama ve İstanbul içinde oturmama koşuluyla Türkiye'ye dönme izni alıp, birçok operet, sahne oyunları, orkestra yapıtları ve bazı Türk müziği şarkıları besteledi.

"Muhlis'in Çocukları" adıyla kurduğu operet topluluğu, 1930'lu yıllarda büyük başarı kazanır. Bir süre sonra "Süreyya Opereti" adını alan bu topluluk, Kadıköy'deki meşhur Süreyya Paşa Tiyatrosu'nda temsillerini sürdürür. Özellikle "Ayşe" opereti, Suzan Lûtfullah adının duyularak sevilmesine, Muhlis Sabahattin'in "Operet Kralı" olarak kabul edilmesine ve "Muhlis'in Çocukları"nın halk arasında tanınmasına neden olur.

Bu başarı, Muhlis Sabahattin'e yeni bir alanın kapısını açmış, Muhsin Ertuğrul yönetmenliğini yaptığı ilk Türk müzikal filmlerinin müziklerini onun bestelemesini istemiştir. "Karım Beni Aldatırsa", "Milyon Avcıları", "Söz Bir Allah Bir" gibi filmleri doğuran bu işbirliği, Darülbedayi sahnesinde de sürdü. Yusuf Ziya Ortaç'ın yazdığı "Aşk Mektebi"nin müziklerini Muhlis Sabahattin yaptı.  1947’de vefat etti.

Yapıtları: 

Aşk Mektebi, Kerem ile Aslı (müzikal oyunlar) Çare-Saz ve Ayşe.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar