20
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇELİKHAN - ADIYAMAN

Çelikhanlılar festivalle tekrar buluştu

Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde uzun süredir kutlanmayan bal festivali bu yıl yeniden kutlanmaya başlandı.


Çelikhan'da 13 kez yapılan ve 8 yıl ara verilen Çelikhan Bal Festivali yeniden yapıldı. Bu yıl 14.'sü düzenlenen festivalde bal üreticileri ballarını sergileyerek birincilik için yarıştı. İlçe Kaymakamlığı ve Belediyesi tarafından ortak düzenlenen festivale 100 bal üreticisi katıldı.

Çelikhan Lisesi bahçesinde yapılan yarışmalarda Tarım Müdürlüğü personelinden oluşan jüri üyeleri balları renk, koku, sır durumu, şeker oranı ve işçilik olmak üzere 5 kategoride değerlendirdi. Jürinin oylarıyla belirlenen ve en yüksek 20 oyu alan 20 üretici ödüle layık görüldü.

Yapılan elemeler sonucu 1. Faik Işık, 2. Abdurrahman Durmaz, 3. Mustafa Çekici oldu. İlk üçe giren üreticilere 7 adet çeyrek altın hediye edilirken, ilk ona giren üreticilere 2 adet altın son 10 dereceye giren üreticilere bir çeyrek altın verildi.
Vali Ramazan Sodan, daha önceden tütünü ile meşhur olan Çelikhan İlçesinde bal üretiminin artırılması ve meyveciliğin geliştirilmesi için çalışmalar yapılacağını söyledi.


Çelikhan Kaymakamı Ercan Turan ise festivalin amacının ilçenin en büyük geçim kaynağı olan tütüne alternatif olabilecek bala dikkat çekmek olduğunu belirterek, "Son yıllarda küresel ısınma sonucu toplu arı ölümleri dünyanın birçok bölgesinde görülmüş bunun devam etmesi halinde dünyayı açık bir felaketin beklediği belirtilmiştir. Bu gibi nedenlerle arıcılık veya balcılık yakın gelecekte daha önem arz edecektir. Bu nedenle kaymakamlığımız ciddi ve kapsamlı projeler hazırlamaktayız. Sivil toplum örgütlerimizden ve değerli siyasetçilerimizden de destek bekliyoruz. Balın yaklaşık beş yüz hastalığa faydalı olduğu belirtilmiştir. Şifa kaynağımız olan balın milli bir servet olduğu bilincindeyiz. Bu alanda çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.


Belediye Başkanı Mustafa Bulut, bal üretiminin Çelikhan İlçesinin ikinci gelir kaynağı olduğunu hatırlatarak, "İlçemizin ikinci gelir kaynağı olan bal üreticiliğinin desteklenmesi gerekiyor" diye konuştu.


Festivale Vali Ramazan Sodan, AK Parti Adıyaman Milletvekilleri Hüsrev Kutlu, Ahmet Aydın, Mehmet Erdoğan, CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse, Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, Samsat Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Pınarbaşı Belde Belediye Başkanı Mahmut Alan, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2008 Pazar 15:28:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?