17
Mayıs
2024
Cuma
KAHTA - ADIYAMAN

Kahta'da eğitim ayıbı

Adıyaman'ın Kahta İlçesi'ne bağlı Sıraca Köyü'nde bulunan ilköğretim okulunun kapatılmasından dolayı köyün çocukları 3 yıldır okula gidemiyor.
80 haneli Sıraca Köyü'nde bulunan ilköğretim okulu fiziki yapısı uygun olmadığı için 2001-2002 eğitim ve öğretim döneminde Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kapatıldı. Sıraca köylüleri daha önce birleştirilmiş sınıflarda eğitim gören çocuklarını 30 kilometre uzaklıktaki Kahta Yatılı İlköğretim Okulu'na gönderirken, yeni okuma çağı gelen çocuklarını 3 yıldan beri okula gönderemiyor. Köyde okul olmadığı için çocuklar ailelerine köy işlerinde yardım ediyor. Okuma yaşına gelen çocuklar tarlalarda tütün dikimi ve diğer tarla işlerinde çalışmak zorunda kalıyor.
Sıraca İlköğretim Okulu'nun eski binası önünde toplanan çocuklar ve köy halkı okullarının yapılması için yetkililere seslendi. Okuma çağı gelen çocuklar kendilerince yazdıkları dövizleri havaya kaldırarak, eğitim haklarının verilmesini istedi. Sıraca Köyü Muhtarı Mustafa Dinçer, köy halkının maddi durumunun iyi olmadığını belirterek, "Üç yıldan beri okul olmadığı için çocukları okula gönderemiyoruz. Böyle olunca köydeki tüm çocuklar cahil kalıyor. Özellikle kız çocuklarını kimse başka yerlere okula göndermiyor. Okuyamayan çocuklar ya tarlada çalışıyor yada hayvan otlatıyor. Çocuklar okul olmadığı için Türkçe bilmiyor. Vali ve Milli Eğitim Müdürü'ne defalarca gittim. Konuyu onlara arz ettim fakat onlarda okul yapımının programda olduğunu fakat ödenek olmadığı için yapılmadığını söylediler"dedi.
Köylü vatandaşlar ise, her evde okumayan birçok çocuk olduğunu ve çocukları okula gönderemediklerini söylerken, küçük çocuklar okumak istedikleri belirterek, cahil kalmak istemediklerini vurguladılar.
ADIYAMAN - İHA
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2004 Pazar 16:22:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?