22
Mayıs
2024
Çarşamba
KAHTA - ADIYAMAN

Kahta'nın nüfusu 150 bini aştı

Adıyaman’ın Kahta İlçe kaymakamı Yakup Canbolat, her geçen gün büyüyen ilçeye köylerden göçün artarak devam ettiğini söyledi.

Kaymakamlık binasında basını bilgilendirme toplantısı düzenleyen Kahta Kaymakamı Yakup Canbolat, son birkaç yıl içinde mevcut resmi rakamlara göre ilçe nüfusunda yüzde 36’lık artış yaşandığını belirtti.

Komşu ilçe ve köylerden Kahta’ya göçün sürdüğünü kaydeden Canbolat, ilçe nüfusunun resmi olmayan sonuçlara göre 150 bini aştığını ifade etti.

Kahta İlçesi’nin Türkiye genelinde 28 ilden büyük olduğunu vurgulayan Kaymakam Canbolat, "İlçe Mezopotamya’ya yakınlığı nedeniyle tarih süreci içerisinde sayısız medeniyetlere ev sahipliği yapmış önemli bir yerleşim merkezidir.

M.Ö. VII. yüzyılda Asur, VI. yüzyılda Pers, IV. yüzyılda Makedon ve Seleukos egemenliğinin hüküm sürdüğü görülmektedir. M.Ö. I. yüzyılda bölgede hüküm süren Arsames ve 2 bin yıllık Kommagene Krallığı’na ait tarihi eserlerin çoğunluğu ilçemiz sınırları içerisinde bulunmaktadır. Tüm bu tarihi devasa kalıntılar bu bölgeyi tüm dünyaya tanıtarak her zamanki gizemli cazibesini yaşatıyor" dedi.

1987 yılında UNESCO tarafından dünya kültür mirasları listesine alınan dünyanın 8. Harikası Nemrut Dağı’nı bağrında taşıyan Kahta’nın harikalar diyarı olduğunu ifade eden Kaymakam Yakup Canbolat, "Bölgemizdeki bu tarihi kalıntılara ve ören yerlerine her yıl binlerce yerli ve yabancı turist akın ediyor.

Kahta 3 komşu ilçesiyle sıcak ilişkileri sayesinde aynı zamanda fahri vilayet konumunda olup, bölgenin doğu ve batı sentezini oluşturmakla birlikte sosyal, kültürel ve zengin coğrafik yapısıyla beraber Güneydoğu bölgesinin harikalar diyarıdır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Mart 2005 Salı 12:38:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?