19
Mayıs
2024
Pazar
KAHTA - ADIYAMAN

Kiralık işyerinde zorunlu eğitim

Kahta İlçesi’nde, usulüne uygun yapılamadığı için Bayındırlık İl Müdürlüğü tarafından yapılan kontrollerden sonra yıktırılan Girne İlköğretim Okulu öğrencileri, kiralık dükkanlarda eğitim göremeye başladı.

Bingöl’de 1 Mayıs 2003 tarihinde meydana gelen 6.4 şiddetindeki depremde Çeltiksuyu Yatılı İlköğretim Okulu’nda 84 öğrenci ile bir öğretmene mezar olan olaydan hemen sonra, Milli Eğitim Bakanlığı ve Bayındırlık Bakanlığı uzman ekipleri tarafından başlatılan incelemeler neticesinde, 14 derslikli Girne İlköğretim Okulu’nun yapımında eksik malzeme kullanıldığı tespit edilerek okula oturulamaz raporu verildi. Raporun ardından yıkım kararı alınan okul, Kahta Kaymakamlığı özel idaresi tarafından kepçeyle ile dört günde yıktırıldı. Yıkılan okulun yerine 16 derslik yeni bir okulun yapılması için Adıyaman Valiliği Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ihale verildiği ve en kısa sürede okul yapımına başlanılacağı bildirildi.

Eğitim ve öğretim yılına 1996 yılında başlayan Girne İlköğretim Okulu, meydana gelen Bingöl depreminden sonra boşaltılınca, yaklaşık 1400 öğrencisi olan okulun öğrencileri, 2004-2005 eğitim ve öğretim yılında geçici olarak 3 kilometre uzaklıktaki Kahta Lisesi ve Gazi İlköğretim okullarına aktarıldı. Aradan üç ay geçmesine rağmen, değişik okullarda öğrenim gören öğrenciler, yer darlığı nedeniyle 70 ve 80 kişilik sınıflarda halen eğitim görmeye devam ediyor.
Öte yandan tüm bu olumsuzluklara rağmen halen Kahta Lisesi ile aynı binayı kullanan Girne İlköğretim Okulu öğrencilerinin bir kısmı, yine yer sıkışıklığı nedeniyle Kahta Lisesi’nin dış tarafında ayrı bir cadde üzerinde Ramazan Zengin adındaki bir öğrenci velisine ait iki katlı bina altındaki duvarları sıvanmadan badana yapılan kepenkli dükkanlar sınıfa dönüştürüldü. İki katlı bir binanın altındaki kepenkli dükkanların iç kısımlarında eğitim-öğretim görmeye çalışan öğrenciler, durumlarından şikayetçi. Duvarları sıvanmadan üzerine kireçle badana yapılan mekanda eğitim görmeye başlayan öğrenciler, iki sınıfa dönüştürülen kepenkli sınıflarında erkek ve kız öğrenciler ile aynı tuvaletleri kullanıyorlar.

Kepenkli sınıflarında soba yada kalorifer bulunmadığından üşüdüklerini belirten küçük öğrenciler, "Hangi çağda yaşıyoruz. Bizi bu ahır gibi dükkanlarda ders çalışmaya mecbur ettiler. Biz burada bir şey öğrenemiyoruz. Okulumuzu yıktılar yerine ’okul yapacağız’ dediler ama yapmadılar. Okulumuzu istiyoruz" diye konuştular.

kahta
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2004 Cumartesi 13:52:53
Güncelleme :20 Kasım 2004 Cumartesi 15:09:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?