30
Mayıs
2024
Perşembe
KAHTA - ADIYAMAN

Okullarda şiddet masaya yatırıldı

Kahta ilçesinde şiddet konusunda okul müdürleri ve polisler bir araya gelerek şiddeti önlemenin yolları hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Kahta Kaymakamlığı bünyesinde faaliyet gösteren İnsan Hakları Kurulu tarafından alınan karar gereği okullarda ve yakın çevrelerden oluşabilecek şiddet olaylarına karşı çözüm yolları arandı. İlçe Emniyet Müdürlüğü polis lokalinde Kaymakam Coşkun Açık başkanlığında şiddet ve şiddet öncesi konularında toplantı düzenlendi. Toplantıya Emniyet Müdürü Yusuf Saygılı, İlçe Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Osman Leblebici, ilçe merkezindeki ilk ve ortaöğretim okullarının müdürleri ve polisler katıldı.

İnsan Hakları Kurulu Başkanı Kaymakam Coşkun Açık, şiddet ve şiddete karşı alınması gereken emniyet tedbirlerinin sonuca yönelik faaliyetler olduğunu, asıl olanın şiddetin oluşmadan önce gerekli tedbirlerin alınarak önlenmesi gerektiğini söyledi.

Açık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şiddetin ortaya çıkmasının nedenlerinin özellikle liseler için kız arkadaş sorunu, katı öğretmen davranışları, okul ve sınıf mevcutlarının fazla olması, görsel medyanın etkisi, yoksulluk, boş zamanları değerlendirme olanaklarının yetersizliği, aile içi şiddet ve buna bağlı kalan ailelerin ilgisizliği ve vurdumduymazlığı, sınıf, öğretmen ve rehberlik servisi elemanlarının yetersizliği, okul dışındaki kötü niyetli şahısların öğrenciler üzerindeki olumsuz etkisi gibi çeşitli faktörlerdir. Okul ve okul çevresinde suç ve şiddeti önlemede kullanılabilecek stratejiler için okul binalarının dış güvenliğinin sağlanması gerekmektedir. Okul ve sınıflarda demokratik havanın hakim olması için okulda uyulması gereken disiplin kuralları tüm öğrenciler tarafından bilinmelidir. Özellikle şiddet ve şiddet öncesini kontrol altına alabilmek için disiplin sisteminde ödül ve ceza dengesinin iyi sağlanması gereklidir. Bu nedenle verilen disiplin cezalarının da şiddete başvurmadan yapıcı olarak uygulanması kaçınılmaz olmalıdır. Ayrıca öğretmenlerin de stres ve öfke yönetimlerini kontrol altına almalıdır."

Emniyet Müdürü Yusuf Saygılı da şiddet olaylarının önüne geçilmesi için emniyet olarak gerekli olan her türlü tedbiri aldıklarını söyleyerek, "Öncelikle aileler tarafından öğrencilerin devamsızlık durumlarının araştırılması ve kontrolünün yapılması şarttır. Aynı şekilde aile içi istismara uğrayan çocukların yetkililere bildirilmesi soruna çözüm olacaktır. Her okulun giriş çıkış saatlerinde ekiplerimiz önlem almaktadır. Okul çevresinde ve ilçe genelinde internet kafelere yönelik sıkı kontroller yapılmaktadır" şeklinde konuştu.

Toplantıda söz alan okul müdürleri ise konuyla ilgili okul aile birliklerine büyük işler düştüğü, rehber öğretmenlerin tam zamanlı olarak çalışmasının önemli olduğuna dikkat çektiler. Okul müdürleri, okulların fiziki ihtiyaçlarının tamamlanmasının ardından sıkıntı çektikleri bir çok problemin ortadan kalkacağını ifade ettiler.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 11:55:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?