26
Mayıs
2024
Pazar
KAHTA - ADIYAMAN

Su var sulama yok

SU BOL FAKAT SULAMA YAPILAMIYOR

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bulunan 100. yıl göletinde suyun olmasına rağmen, göletin önünde bulunan araziler borular ve kanallardaki arıza nedeniyle sulanamıyor.

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bulunan 100. yıl göletinde bu yıl yağışların bol olması nedeniyle su doluluk oranında en üst seviyeye ulaştı. Gölette doluluk oranı en üst seviye ulaşmasına rağmen sulama için döşenen borularda ve kanallarda arıza olduğu için çiftçiler yıllardır sulama yapamıyor. Son yıllarda Kahta'da meydana gelen ufak çaplı heyelanlar nedeniyle göletin sulama boruları zarar gördü. Bu yıl gölette su en üst seviye çıkarak tahliye kanalından akmaya başladı fakat yetkililerin uzun zamandır onarım yapmaması nedeniyle suyun bol olması çiftçilerin işine yaramıyor.

Çiftçiler önceki yıllarda sulama yapılabildiği için bu araziler üzerinde pamuk, şekerpancarı, kavun, karpuz, susam, bamya ve sebze çeşitleri gibi sulu ürünler yetiştirirken son yıllarda buğday ve arpa dışında herhangi bir ürün yetiştiremiyorlar. Sulama yapılan dönemden kalma birkaç meyve bahçesi de susuzluktan kurumaya başladı. Bu duruma bir çare bulunmasını isteyen çiftçiler devletten beklentilerinin büyük olduğunu ifade ettiler.

Ufak tefek tamiratlarla bu bölgedeki arazilerin tekrar sulanabileceğini söyleyen arazi sahiplerinden Osman İnan binlerce dönümlük arazilerin toprak dolan kanallar ve kırılan borular nedeniyle susuz kaldığını ifade etti. Kahta'nın sulama konusunda çok talihsiz bir kaderi olduğunu söyleyen Osman İnan;"Her yanımızda su var. Dünyanın en büyük barajlarından biri olan Atatürk Barajının göleti ilçemizin dibine kadar gelmiş. Bununla birlikte birçok göletimiz var ama bir türlü bunlardan faydalanamıyoruz. 100 Yıl göleti yapılınca benim de yaklaşık 300 dönüm arazim suların altında kaldı. Biz gölet yapıldığında bu bölgede bulunan çiftçilerin sulama yapabileceklerini düşünüp mutlu oluyorduk ama görüldüğü gibi sulama yapılamıyor. Borular kırılmış, kanallar toprak dolmuş" dedi.

SU BOL FAKAT SULAMA YAPILAMIYOR
SU BOL FAKAT SULAMA YAPILAMIYOR
SU BOL FAKAT SULAMA YAPILAMIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2010 Pazar 09:35:02
Güncelleme :18 Nisan 2010 Pazar 12:03:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet karakaya IP: 85.104.244.xxx Tarih : 29.04.2010 18:10:31

insanların cahilliği