18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Antepfıstığına ilgi

Adıyaman Tarım Müdürlüğü tarafından projelendirilen ve Özel İdare bütçesinden finansmanı sağlanan yabani antepfıstığı aşılama çalışmaları, Gerger ve Sincik İlçeleri'nde devam ediyor.

Yabani antepfıstıklarının aşılandıktan 3 yıl sonra meyve vermeye başladığı ve bir yıl içersinde yapılan masrafın 15 katı kadar gelir elde edildiği belirtildi. Adıyaman topraklarında en fazla fıstık ağacı bulunuyor. Adıyaman'da 26 bin 651 hektar alan üzerinde 3 milyon 461 bin 700 adet meyve veren, 2 milyon 174 bin 250 adet de meyve vermeyen fıstık ağacı bulunduğu belirtildi. Adıyaman'ın dağlık kesimleri ağırlıklı olmak üzeri milyonlarca aşısız antepfıstığı ağacının bulunduğu ve bunların tamamının aşılanması halinde gelirin Adıyaman ekonomisini kalkındıracağını belirten yetkililer, çiftçileri antepfıstığı yetiştiriciliğine yönlendirdikleri söyledi.

Güneydoğu illerinde yoğun olan antepfıstığı yetiştiriciliğinde iddialı iller arasında bulunan Adıyaman'ın Besni, Gölbaşı ve Tut İlçeleri'nde antepfıstığı yetiştiriciliği yoğun olarak yapılıyor. Adıyaman Tarım Müdür Vekili Faik Çelik, antepfıstığı yetiştiriciliğin yaygınlaşması halinde Adıyaman'ın ekonomisin kalkınacağını belirterek, "Güneydoğu'da Adıyaman, Şanlıurfa, Siirt, Gaziantep, Batman illeri antepfıstığı yetiştiriciliğinde iddialıdır. Bu iller içerisinde Adıyaman, antepfıstığı yetiştiriciliğinin en çok yapıldığı ildir. Tarım Müdürlüğü olarak bizde antepfıstığı yetiştiriciliğinin artması için 2 yıldan beri projeler hazırlayarak aşılama çalışmaları yapıyoruz. Gerger ve Sincik İlçelerimiz'de 2004 yılında 70 bin ağaç aşılandı. Antepfıstığı aşılandıktan 3 yıl sonra meyve vermeye başlıyor ve geliri çok yüksek. Adıyaman topraklarında bulunan ağaçların aşılanması halinde antepfıstığı yetiştiriciliği bacasız fabrika olarak ekonomiyi ayakta tutar" dedi.

.
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2005 Cumartesi 12:24:35
Güncelleme :29 Ocak 2006 Pazar 02:25:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?