22
Mayıs
2024
Çarşamba
TUT - ADIYAMAN

Tut sarımsağına yoğun talep

Adıyaman'ın Tut İlçe Tarım Müdürü Osman Öcal, ilçede yetiştirilen sarımsağa Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden yoğun talep olduğunu söyledi.

Öcal, Tut'ta bin 100 dekar alandan 250 ton kuru sarımsak üretilirken, 30 dekarda yetiştirilen 36 ton sarımsağın da yeşil olarak satıldığını, yıllık üretimi bin tona çıkarmak için proje çalışmalarına başlandığını açıkladı. Öcal, yaptığı açıklamada, ilçede üretilen sarımsağın çiftçiler tarafından çevre illere pazarlandığını belirterek şöyle konuştu: "Oradan da yurt dışına ihraç edilerek fabrikalarda ilaç haline getiriliyor. 400 çiftçi ailemiz 250 ton sarımsak üretti. Fakat bizim amacımız Türkiye genelinde rağbet gören Tut sarımsağının üretimini bin tona çıkarmak. Tarım Müdürlüğü olarak sarımsak yetiştiriciliğini teşvik için Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinden sarımsak getirterek Tut dahil üç bölgeye dağıttık. İstediğimiz seviyeye çıkmak için sulama projelerinin gerçekleşmesi lazım. Tut da su var fakat proje yok."

Tarım İlçe Müdürü Öcal, Tut sarımsağının birçok derde deva olduğu belirterek, sarımsağın özellikle kanı temizlediğini, kanserin panzehiri olduğunu, unutkanlığa, akciğer ve dalak hastalıklarına iyi geldiğini, verem hastalığını tedavi ettiğini, nefes darlığına, sinir bozukluklarına, böbrek taşı düşürmeye, çeşitli kadın hastalıklarına, cilt hastalıklarına, felç ve kır saçların dökülmesine, şişmanlığa ve vücudun hastalıklara karşı direnme gücünü artırma gibi daha birçok hastalığa fayda sağladığını söyledi. Gelişmiş ülkelerde sarımsağın tablet haline getirilerek eczanelerde satıldığını söyleyen Öcal, rekoltenin istenilen seviyeye çıkması için sulama projelerinin gerçekleştirip bir an evvel patent alınması gerektiğini kaydetti.

adıyamanhaber
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2007 Perşembe 12:20:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?