2
Haziran
2024
Pazar
BATMAN

8 Mart Komisyonu'ndan açıklama

Batman 8 Mart Hazırlık Komisyonu 8 Mart programının startını basın toplantısıyla verdi.

Batman 8 Mart Hazırlık Komisyonu 8 Mart'ta yapılacak etkinliklerin startını Batman Selis'te yaptıkları basın toplantısıyla verdi. Basın toplantısına Batman 8 Mart hazırlık komisyonu, Batman Kent Meclisi, DTP Batman Kadın Komisyonu üyeleri katıldı. Basın toplantısında konuşan Batman 8 Mart Hazırlık Komisyon sözcüsü Ayşe Yağcı, 8 Mart'ın, 1857 yılında New York'ta dokuma işçisi kadınların grevi ve direnişi nedeni ile çok sayıda işçinin hayatını kaybetmesi ve yine 8 Mart tarihine denk gelen başka işçi direnişinin çok sayıda kadının yaşamına mal olması üzerine 1940 yılında Kopenhag'da Clalra Zetkin önderliğinde, '8 Mart Uluslararası Kadınlar Günü'' olarak ilan edildiğini belirtti. Yağcı, o tarihten bu yana 8 Mart'ın dünyanın her yerinde kadınlar tarafından birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak kutlandığını ifade etti. Yağcı, "Bugünü yüz yıldır tüm dünya kadınları olarak kutluyoruz. Ama tüm dünya hala kadınların acılarına yeni çığlıklar ekliyor ve dünya üzerinde her gün insan için yeni buluşlar yeni kaynaklar yeni yasalar ve daha yüzlerce yeni şeyler yaşamlaştırılıyor" dedi.

İnsanlar tarafından oluşturulan sistemlerin güç dengelerini korumak ve geliştirmek için yok edildiğinin altını çizen Yağcı, böylesi bir tezatlığın hala Ortadoğu'da şiddetlenerek devam ettiğini ve hala bombalar altında kadınların ve çocukların öldüğüne dikkat çekti. Yağcı, kadının yaşamına ve kimliğine hükmetme, "Ben seni korkuturum, sindiririm, ezerim. Seni ancak senin sınırlarını ve kurallarını benim belirlediğim bir alanda var ederim" anlayışı devam etmek olduğuna vurgu yaptı. Kürt kadınları olarak her türlü sosyal, siyasal, kültürel, ekonomik, ve hukuksal alanlarda hakların eşit ve özgür kullanmak istediklerini belirten Yağcı, "Namus, ahlak, töre, ve terbiye kavramların sadece kadın ile özdeşleştirilmesini reddediyoruz" dedi.

8 Mart'ı birlikte yan yana gelerek, dayanışarak, daha anlamlı kutlayacaklarını belirten Yağcı "Tüm kadınlarımızı bu anlamlı günde ortak sesimizi birleştirip güç haline gelelim" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2009 Çarşamba 18:46:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?