2
Haziran
2024
Pazar
BATMAN

Bülent Arınç gündemi değerlendirdi

Seçim çalışmaları kapsamında Batman'a gelen TBMM eski Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Bülent Arınç, ABD Başkanı Obama'nın Türkiye'ye gelişini, Avrupa Parlamentosu (AP) raporunu ve genel af konusundaki düşüncelerini açıkladı.

TBMM eski Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Bülent Arınç seçim çalışmaları kapsamında geldiği Batman'da açıklamalarda bulundu. Arınç, "Obama'nın Türkiye'ye gelişi çok önemli bir olay. ABD Başkanı seçildikten sonra ilk telefon görüşmelerini Türkiye Başbakanı ve Cumhurbaşkanı ile yaptı. Daha sonra kendi temsilcisi olarak Dışişleri Bakanı'nı Türkiye'ye gönderdi. Şimdi 6-7 Nisan'da Türkiye'ye gelecek. Bunlar Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bir müttefik olma, 50-60 yıldan bu yana ve stratejik ortaklık derecesinde beraberliklerinin ne denli güçlü olduğunu gösteriyor. Aramızda cereyan etmiş pek çok hadisenin bu stratejik ortaklığa olumsuz bir etkisinin olmadığını, Türkiye'nin bölgede ve dünya barışını sağlanmasında halen çok önemli bir konumda olduğunu gösteriyor. Geldiğinde sanırım TBMM'de de bir konuşma yapacak. Ama resmi müzakereler sırasında nelerin konuşulacağını benim şu anda söylemem mümkün değil. Ancak bu geliş önemlidir. Konular önemlidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) vereceği mesajlar da önemlidir. Bunları hepimiz takip edelim bunların neticesini görelim. Şüphesiz Türkiye iç güvenliğin sağlanması bakımından dış güvenliğini tehlikeye düşüren unsurlar bakımından Kuzey Irak'la da Irak merkezi hükümeti ile de ve bu konuda çok stratejik konumda bulunan Amerika Birleşik Devletleri ile iki üç yıldan bu yana önemli beraberlikler yürütüyor. İstihbarat beraberliği terörizme karşı iş birliği ve buna bağlı diğer konular dolayısıyla hem Obama'nın gelişi hem bundan önce başlatılan görüşmelerin sonuçlanmasının Türkiye'ye güvenlik açısından olumlu katkılar sağlayacağın düşünüyorum" dedi.

DTP PKK İLE ARASINA KALIN ÇİZGİLER KOYMALIDIR

Bülent Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Avrupa Parlamentosu'nun geçtiğimiz günlerde Türkiye ile ilgili raporu yayınlandı. Çok büyük bir ekseriyetle kabul edildi. 500'den fazla evet 50'ye yakın hayır oyu çıktı. Burada Türkiye'nin durumu genel olumlu olarak yazılıyor. Tabi değişik konularda var. Mesela laiklik konusuna vurgu yapılıyor. Yine bu konuda Türkiye'de basın özgürlüğünün geldiği konum yazılıyor. Bir taraftan da PKK'dan terörist PKK olarak bahsediliyor. Ve bir siyasi parti olarak Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) PKK örgütü ile arasına mesafe koymasından bahsediliyor. Tabi bu Türkiye hükümetini doğrudan ilgilendiren bir konu değil. Türkiye'de gündemde olan bir konu ve DTP bir siyasi parti olarak elbette Terörist PKK örgütü olarak adlandırılan Avrupa Parlamentosu kayıtlarına bu şekilde geçen Avrupa Birliği'nin (AB) listesinde bu isimle anılan bu örgütle arasına mutlaka çok kalın çizgiler koymalı ve terörizmle ilişkisini ve şiddetle ilişkisini her zaman şiddetle reddetmeli. Şüphesiz Türkiye'deki siyasetçilerin arzusudur.

Demokratik Toplum Partisi hakkında bir kapatma davası var. Bu sonuçlanmadı. Ümit ederiz ki siyasi örgüt olarak DTP'yi PKK ve terörizmle veya şiddetle arasına mesafe koyan bir parti olarak yüksek mahkemede tanımlasın ve bu parti kapatılmasın."

GENEL AF TALEPLERİ

Arınç, genel af taleplerinin olduğunu belirterek, "Ama Avrupa Parlamentosu'nda yer alan bu konuda Türkiye için DTP için bölgemiz için yıllardan beri Türkiye'de sıkıntısı çekilen pek çok cana mala mal olmuş bir örgütle ilişkisini yeniden düzenlenmesi bakımından bence olumlu rapor, olumlu bir gelişme. Bütün bu gelişmelerin Kuzey Irak'la, Irak merkezi hükümetle ABD ile yürütülmesinin bir genel affa yol açabileceğini ben şu anda tahmin edemiyorum. Yani Türkiye bu konuda yasal düzenlemeleri geçmişten bugüne yapmıştır. Ama genel af dediğimiz zaman bu konunun bütün yönleriyle ele alınması gerekir. Çok kolay konuşulacak bir konu değil. Türkiye de yaşadığı olaylarda ders çıkarmasını bilen bir ülkedir. Yaşadığı acı olayların acı sonuçlarını görmüş bir ülkedir. Dolayısıyla genel af kelimesinin cümlesini telaffuz etmeden bu konuda yapılabilecek önlemler varsa başka bir tedbirler varsa hükümetimiz parlamentomuz mutlaka alacaktır. Geleceğimiz noktayı bir görmemiz lazım. Türkiye açısından şimdi genel af ilan edilecektir demenin çok yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu konuda talepler var. Bu konuda talep yapan kurum ve kişiler belli ama Türkiye de getireceği götüreceği fayda ve zarar açısından konuya hükümetimiz de parlamentomuz da şu anda çok mesafeli duruyor. Çok soğuk duruyor. Böyle bir talebin kabul edilmesini yakın zamanda olabileceğini düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

KUZEY IRAK YÖNETİMİ PKK'NIN RAHAT HAREKET ETMESİNE İZNİ VERMİYOR

Kuzey Irak'taki terör örgütü PKK oluşumu ile ilgili olarak da konuşan Arınç, "Talabani'nin ne söylediği çok önemli değil. Kuzey Irak'la ve merkezi hükümetle yürütülen görüşmeler olumlu seyrediyor. Ve artık Kuzey Irak'taki yönetim de nasıl tanımlarsanız tanımlayın Türkiye'nin güvenliğin sağlanmasında örgütün hareket etmesine Türkiye aleyhine çalışmalar yapmasına Türkiye'ye yönelik operasyonlar yapmasına sıcak bakmıyor. PKK'nın Kuzey Irak'ta artık çok rahat hareket edemediğini ve yönetimin buna izin vermediğini biliyoruz. Dolayısıyla geliştirilen olumlu olarak seyrettiğini ve Türkiye'nin bundan yararlandığını söyleyebilirim" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Mart 2009 Perşembe 12:04:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?