2
Haziran
2024
Pazar
BATMAN

Sasonlu Ermeniler'den kadastro davası

Merkezi İstanbul'da bulunan Sason Ermeni Azınlık Derneği Başkanı Aziz Dağcı, Batman'ın Sason ilçesi Mereto Dağı eteğindeki Malato ve Comvank kiliselerinin kadastro tarafından ormanlık alan kapsamına alındığını, buradaki kilise ve mezarlıklar tescil edilirken, "Ermeni" ibaresinin yazılmadığını savunarak dava açtıklarını söyledi.

İstanbul'da 150 üyesi olan Batman, Bitlis, Muş, Van, İlçeleri ve Köyleri Sason Ermeni Azınlık Derneği Başkanı Aziz Dağcı, Batman Kadastro Müdürlüğü'nün kadastro çalışmasında Mereto Dağı eteğindeki Malato ve Comvank kiliselerinin bulunduğu alanın ormanlık kapsamında alındığını söyledi.

Dağcı, cemaatlerine ait kilise ve mezarlıkların tescil edilirken "Ermeni" ibaresinin yazılmadığını, buna itiraz ettiklerinde "Mezarlıklarda din inançları nasıl tespit ederiz" karşılığını aldıklarını savundu. Mezarlıklarda haç ve kendilerine ait figürler bulunduğunu ve dedesi, babasının ile yakınlarının yattığını belirten Aziz Dağcı, kültürlerinin kaybolmaması için çaba harcadıklarını ifade ederek şunları söyledi: "İçişleri Bakanlığı ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na kadastro görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunduk. Sason Kadastro Mahkemesi'nde de dava açtık. Yıllar sonra ilk kez açtığımız davadan umutluyuz. İlk duruşma için geldiğimiz Sason'da, mahkeme heyeti tarafından sıcak karşılandık. Duruşma, 2 ay sonrasına ertelendi. Maalesef, son yıllarda kilise ve mezarlarımız defineciler tarafından tahrip ediliyor. Altın var diye kazılıyor. Buna 'dur' demek için artık mahkemelerin kapısını aşındırıyoruz. Bu bölgede yaşayan Ermeni aileler var. Bazı ön yargılardan ötürü buralara papaz getiremiyoruz. Ölülerimizi papazsız kaldırıyoruz. Geleneklerimizi sürdürmek istiyoruz. İlk davayı açtığımız için de umutluyuz. Müslüman kardeşlerimizle kardeşiz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2009 Çarşamba 15:16:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?