18
Mayıs
2024
Cumartesi
BEŞİRİ - BATMAN

Köylüler TPAO'yu mahkemeye verdi

TPAO’nun Bahçeli Köyü yakınında bulunan Silvanka petrol kampındaki sondaj çalışmaları için açılan 15 kuyunun ’Mut-Pit Çeller Havuzu’ olarak adlandırılan atık havuzlarının kapatılmaması nedeniyle çevrenin büyük zarar gördüğünü ileri süren Behçeli Köyü Muhtarı M. Sait Yıldız, "Köyümüzün çevresinde 15 adet kuyu açıldı.

Bu kuyuların sonradan kapatılmaması nedeniyle atık petroller yeraltına sızıp, içme suyumuzu kirletti. Atık petroller, köyümüzün yakınından geçen Garzan Çayı’nı da kirletiyor. İçme suyumuzdan petrol kokusu geldiği gibi, hayvanlarımızı da otlatamıyoruz" dedi.

Yaklaşık 10 hayvanın zehirlenerek, telef olduğunu söyleyen Yıldız, "TPAO’nun bir an önce bu kuyuları kapatmasını ve çevreye daha fazla zarar vermemesini istiyoruz" diye konuştu.

Köy sakinlerinden inşaat mühendisi Barış Tahran, TPAO’yu mahkemeye verdiklerini belirterek, 45 yıldır bu kuyuların açık olduğunu ancak sondaj çalışmalarından sonra kapatılması gerektiğini savundu.

Tahran, "TPAO’nun, bu kuyuları kapatmaması nedeniyle insan ve hayvan sağlığı büyük bir tehdit altında. Kısa süre önce hayvanlarımız öldü. Ölümleri araştırmak için veterinere başvurduk. Veteriner raporunda, hayvanların içme suyundan zehirlenerek öldüğü söylendi. Köyümüzün içme suyu petrol kokuyor. Bir an önce bu kuyularda önlem alınması gerekiyor. Bu nedenle, TPAO aleyhine Beşiri Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurduk" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2005 Perşembe 12:12:23
Güncelleme :18 Nisan 2005 Pazartesi 15:25:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?