31
Mayıs
2024
Cuma
BEŞİRİ - BATMAN

Kuraklık nehirleride vurdu

Beşiri ilçesi sınırlarından geçen Hızyat Nehri kuraklık nedeniyle kurudu.

Nehrin tamamen kuruması çevre köylerdeki vatandaşları şaşkına çevirdi. Ekinlerinin kurumasına neden olan ve çiftçiyi zor durumda bırakan kuraklık, doğal dengeyi de değiştirmeye başladı. Vatandaşların yağmur duasına çıkarak bir an önce sona ermesini istediği kuraklık, binlerce çiftçinin arazisini suladığı Beşiri ilçesindeki Hızyat Nehri'ni de kuruttu.

Nehrin kuruması karşısında büyük şaşkınlık yaşayan Beşiri ilçesi Bahçeli köyüne bağlı Kapaklı mezrası sakinleri Hızyat Nehri'nin ilk defa kuruduğunu
belirttiler. Kapaklı mezrasında yaşayan 83 yaşındaki Abdurezzak Akın, ilk defa böyle bir kuraklığa tanık olduğunu belirterek, "Hızyat Nehri yıllarca taşkınlığı nedeniyle geçit vermezdi. Birçok kişi boğulma tehlikesi yaşadı. Geçen yıl bile bir günde 15-20 kilo balık avlardık. Hızyat daha önce hiç kurumamıştı. Temmuz aylarında bile su hiçbir zaman eksik olmazdı. Bu sene hepimiz şaşkınlık içerisindeyiz. Neden kurudu, nasıl kurudu bilmiyoruz. Kuraklığın sona ermesi ve Hızyat Nehri'nin tekrar suya kavuşması için dua ediyoruz" dedi.

Kapaklı mezrası sakinlerinden 52 yaşındaki Selahattin Melik ise, yıllarca arazilerini sulamak için kaynak olan Hızyat Nehri'nin kurumasının ekinlerin kurumasına da yol açacağını söyledi.

.
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2008 Çarşamba 18:17:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?