20
Mayıs
2024
Pazertesi
BEŞİRİ - BATMAN

Tarihe zarar veriyorlar

Batman'ın Hasankeyf başta olmak üzere Sason, Kozluk, Beşiri ve Gercüş ilçesinde bulunan tarihi eserler, defineciler tarafından tahrip ediliyor.

26 Ağustos 2007

Ilısu Barajı suları altında kalacak olan Hasankeyf başta olmak üzere Sason, Kozluk, Beşiri ve Gercüş ilçesi kırsalında bulunan tarihi yapılar, definecilerin hışmına uğruyor.

Altın ve değerli eşya arayan defineciler, son olarak Gercüş'ün Delesor köyünde bulunan Ermenilere ait kaya mezarı tahrip etti. Dicle Nehri kıyısında bulunan ve yüzyıllar önce ölen bir ermeni kralın kızına ait olan kaya mezar, defineciler tarafından kazılarak tahrip edildi.

Ermeni kralın kızına ait olan kemiklerin akıbeti ise bilinmiyor. Kaya mezarın bulunduğu kayanın üzerinde bulunan tarihi kale ilgisizlik nedeniyle tamamen yıkılırken, kaleye çıkmak için yapılan merdivenler ise halen tüm ihtişamıyla duruyor.

Yüzyıllar önce yapılan merdivenlerin halen sağlam ve düzenli bir şekilde yapılması mühendislik harikası olarak değerlendiriliyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Batman'ın bir çok yerinde tarihi kilise, manastır ve kale bulunduğu belirterek, Delesor köyünde bulunan kale ve kaya mezarla ilgili çalışma başlatacaklarını

iha
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2008 Salı 12:44:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?