20
Mayıs
2024
Pazertesi
BEŞİRİ - BATMAN

Tarlaları hortum ve bidonla suluyorlar

Beşiri ilçesine bağlı Doğankavak köyünde kuraklık nedeniyle ekinlerinin çoğu zarar gören köylüler kalan mahsullerini kurtarmak için buğday ekili tarlalarını hortumlarla suluyorlar.

Bölgede yaşanan kuraklıktan en çok etkilenen çiftçiler ekinlerini kurtarmak için çeşitli arayışlara girdi. Yağmur yağmaması nedeniyle kuruyan buğdaylar hortumlarla, meyve fidanları ise sırtlarda bidonlarla taşınan sularla sulanıyor.

Yeterli yağmurun yağmadığı Batman ve ilçelerinde kuraklık çiftçiyi çaresiz bıraktı.

Buğday ekili binlerce dönümlük alanın kuraklığa bağlı olarak zarar görmesi nedeniyle yağmurdan umudunu kesen çiftçiler ekinlerini kendi imkanlarıyla sulamaya başladılar. Beşiri'ye bağlı Doğankavak köyünde ekinlerinin çoğu zarar gören köylüler kalan mahsullerini kurtarmak için buğday ekili tarlalarını hortumlarla suluyorlar. Kuraklık nedeniyle buğdaylarının çoğu zarar gören Abdurrahman Coşkun adlı çiftçi, yağmur yağmaması nedeniyle işin başa düştüğünü, buğdayları hortumla sulayarak zararlarını azaltmaya çalıştıklarını söyledi. Coşkun, "Artık yağmur yağsa da ürünlerimizin çoğunu kurtaramayız. Yağmuru beklemeden, kurumak üzere olan ürünlerimizi kurtarmaya çalışıyoruz. Hortumla suladığımız buğdaylar tekrar yeşermeye başladı" dedi.

Hortumla buğdayların sulandığı Doğankavak köyünde köylüler susuzluk nedeniyle kurumaya yüz tutmuş meyve fidanlarını ise sırtlarında taşıdıkları su bidonlarıyla suluyorlar. 5 dönümlük araziye ekilen fıstık fidanlarının kuraklık nedeniyle kurumaya başladığını belirten Bedrettin Coşkun adlı çiftçi kız kardeşleri Gülfidan, Sümeyye ve Betül Coşkun ile birlikte bidonlarla taşıdıkları sularla fidanları suladıklarını belirtti.

Batman ve ilçelerinde kuraklık nedeniyle oluşan zararları görmek için hafta sonu ekili alanları inceleyen Batman Tarım Müdürü Erdal Özer, kuraklık nedeniyle 150 bin dönüm buğdayın kuruduğunu belirtti. Beraberinde Destekleme Şube Müdürü Uğur Manap ile birlikte Doğankavak köyüne giden İl Tarım Müdürü Özer, "Bölgede en çok Batman, Mardin ve Şanlıurfa'yı etkileyen kuraklık sadece Batman'da 150 bin dönüm buğday ekili araziyi kuruttu. Kalan 600 bin dönüm buğdayın yüzde 40'ı da kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. Kuraklık nedeniyle büyük zararları olan çiftçilerin destekleme priminden faydalanmaları için araziye dokunmadan bize haber vermesi gerekiyor. Ekiplerimiz tarafından arazilerde yapılan incelemelerin ardından zarar gören çiftçilere destekleme primi verilecek" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2008 Çarşamba 10:16:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?