19
Mayıs
2024
Pazar
BEŞİRİ - BATMAN

Yezidiler ibadetevi açmak istiyor

Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’den beklediği yasal düzenlemeler arasında yer alan azınlık hakları konusuna, Kürtler ve Aleviler’den gelen açıklamalardan sonra, Beşirili Yezidiler de katıldı.

Batman’ın Beşiri İlçesi Uğurca Köyü’nde ikamet eden Yezidiler, bundan böyle devlet dairelerinde çalışmak ve ibadet evleri açmak istediklerini açıkladılar. 17 Aralık’ta açıklanacak müzakere kararı öncesi Türkiye’nin başlattığı reform sürecinde, gündemin en çok tartışılan konuların başında gelen azınlıklar sorunu, sayıları giderek azalan Yezidiler’in de gündemini meşgul ediyor. Yaşanan gelişmeleri olumlu bulduklarını ve desteklediklerini açıklayan Yezidiler, kendilerini de ilgilendiren konularda göz ardı edildiklerini ileri sürerek, bundan rahatsızlık duyduklarını belirttiler.

Batman’da, çeşitli nedenlerden dolayı 1968 yılından itibaren yaşanan göç nedeniyle Yezidi sayısının 100’ün altına düşmüş durumda olduğu belirtiliyor. Yezidiler, kendilerine kültürlerini ve inançlarını geliştirme hak ve özgürlüklerinin kullanılması için fırsatların tanınmasını ve gerekli koşulların oluşturulmasını istediler. Beşiri’ye bağlı Uğurca Köyü’nde yaşayan Yezidi ailelerden Süleyman ve Yusuf Tagay kardeşler, AB sürecindeki gelişmeleri olumlu karşıladıklarını belirterek, artık devlet kurumlarında görev almak, Yezidi evlerinde ibadetlerini serbestçe yapmak istediklerini söylediler.
Arada bir Batman’daki akrabalarını ziyaret eden, Avrupalı Yezidiler’den Süleyman Korkmaz ise Avrupa’daki Yezidiler’in Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip ettiğini kaydederek, reformların hayata geçirilmesinin ardından Yezidiler’in Türkiye’ye geri dönüş yapacaklarını kaydetti.

Beşiri
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2004 Cumartesi 17:36:00
Güncelleme :18 Nisan 2005 Pazartesi 15:28:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?