2
Mayıs
2024
Perşembe
HANİ - DİYARBAKIR
Belediye Sayfaları
Nufus
1.460.714
Yüz Ölçümü
15.355
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
31.509
Yüz Ölçümü
415
Belediye Sayısı
22
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Hani Genel Bilgi

Hani Genel Görünüm

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Diyarbakır İli’ne bağlı bir ilçe olan Hani’nin batısında Dicle, kuzeydoğu, doğu ve güneydoğusunda Lice, güneyinde Merkez İlçe, kuzeyinde de Elazığ ile Bingöl illeri bulunmaktadır. Diyarbakır’ın dağlık kuzey kesiminde yer alan Hani’nin kuzeyini Güneydoğu Toroslarının uzantılarından İnceburun Dağları engebelendirir. Dicle’nin kollarından Amber Çayı ilçenin küçük bir ovasını sular.

İl Merkezine 97 km. uzaklıktadır. Diyarbakır’ın en küçük ilçesi olup, denizden 1200 m. uzaklıktaki Hani’nin yüzölçümü 415 km2, toplam nüfusu ise 37.818’dir.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, buğday, arpa, baklagiller, pamuk, üzüm, ceviz ve bademdir. İlçenin yüksek kesimlerinde koyun yetiştirilir.

Ulu Camii

İlçenin eski tarihi ile ilgili bilgiler oldukça yetersiz olmasına rağmen, yerleşimin çok eski yıllara indiği sanılmaktadır. Diyarbakır’ı ele geçirmek isteyen Urartular ile Asurlular MÖ.VIII.yüzyılda burada savaşmışlardır. MÖ.1280’de Asur Hükümdarı I. Salmanasar ile yaptıkları savaşta yenilerek dağılan Nirbi’lerin yerleşme merkezi olmuştur. Tarih boyunca Diyarbakır’ı elinde tutmak isteyen devletlerin yönetiminde kalmıştır. Selçuklular buraya hakim olmuş, Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran Seferi sırasında Osmanlı topraklarına katılmıştır. XIX.yüzyıl sonlarında Amid (Diyarbakır) sancağının Lice kazasına bağlı bir bucak merkezi idi. Cumhuriyet ilanından sonra ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen eserler, Ulu Cami, Şeyh Caferi Tayyar Mescidi ve Türbesi, Hatuniye Medresesi, Şeyh Bedrettin Türbesi ve Anakaris Suyu'dur.


Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 11:36:37

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR