19
Mayıs
2024
Pazar
KULP - DİYARBAKIR

Kulp'ta toplu mezar iddiası

Diyarbakır’ın Kulp İlçesi kırsalında bulunan toplu mezarda 11 cesede ait insan kemikleri olduğunu söyleyen İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkan Yardımcısı avukat Reyhan Yalçındağ, yakınlarının, cesetleri elbise ve ayakkabılarından tanıdıklarını belirtti.

İHD Genel Başkan Yardımcısı avukat Reyhan Yalçındağ yaptığı açıklamada, Kulp kırsalında bulunan toplu mezarda 11 cesede ait insan kemikleri olduğunu söyledi.

Cesetlerin 1993 yılında Kulp kırsalında düzenlenen ve ’’Şam Yaylası Operasyonu’’ adı verilen operasyon sonrasında kaybolan köylülere ait olduğunu iddia eden Yalçındağ, ’’O zaman aileleri bize başvuruda bulundu. Yaptığımız tüm çalışmalar sonuçsuz kaldı. Daha sonra konu ile ilgili davalar açtık. Türkiye’deki hukuk yolları tıkanınca da davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürdük. Burada alınan kararla olayın askeri görevliler tarafından işlendiğine karar verilerek, AİHM’nin insan hakları ihlallerinin 2., 3. ve 13. maddeleri gereğince Türkiye hükümeti mahkum edilerek, bu kişilerin ailelerine 1 trilyon liranın üzerinde tazminat ödendi’’ şeklinde konuştu.

Yalçındağ, şunları söyledi:

’’Eylül 2003 tarihinde Kulp-Muş Karayolu yapım çalışmaları sırasında bazı kemikler bulununca aileler bize haber verdi, toplu mezar olduğu belirtildi; fakat yaptığımız çalışmalarda böyle bir şeye rastlamadık. Ancak, geçtiğimiz günlerde yine ailelerin haber vermesi ile dernek üyelerimizden oluşan bir komisyon, Kulp yakınlarındaki bir derenin kenarında bulunan bir mezarda çok sayıda insan kemiği olduğunu gördü. Kaybolan kişilerin yakınları da zaten elbiseleri ve ayakkabıların yakınlarını teşhis ettiler. Biz bu konu ile ilgili olarak Kulp Cumhuriyet Savcılığı’na gerekli başvuruları yaptık. Savcılık incelemelere başladı. Bu insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Olay yerine yakın bir ağacın üzerinde kazınmış şekilde ’Ayin’ yazısı vardı. Öyle anlaşılıyor ki, bu suçu işleyenler bunu bir görev olarak görüyorlar. Bölgede çeşitli suçlara karışan böyle kişilerin belli bir eğitimden geçirilerek buradaki vatandaşların düşman olarak gösterildiği ortaya çıkıyor. Bu insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur.’’

Yalçındağ, müracaatlar üzerine Bitlis ve Van’da da 4 toplu mezar olduğunu belirlediklerini, Bitlis’te birinin içerisinde 30 ve birinin içerisinde de 20 ceset bulunan 2 toplu mezar daha bulduklarını, 2’sini de aradıklarını ve oradaki mezarlarla ile ilgili Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurduklarını anlatarak, kaybolanların yakınlarından alınan kan ve doku örneklerinin İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildiğini sözlerine ekledi.

Kulp Cumhuriyet Savcısı Hakan Ali Erkan ise iddialar üzerine, bulunan mezarlara hukuki alanda buna toplu mezar denilemeyeceğini söyledi. Dere kenarında bazı insan kemikleri bulunduğunu ifade eden Savcı Erkan, ’’Bu konuda zaten AİHM’nin kararları var. Biz yakınları oldukları belirtilen kişilerden kan ve saç örnekleri aldık ve Adli Tıp Kurumu’na gönderdik. Gelecek sonuçlara göre bir değerlendirme yapılacaktır’’ dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2004 Çarşamba 14:00:54
Güncelleme :31 Mayıs 2005 Salı 15:56:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?